За данас најављена блокаде широм Федерације

Срна
За данас најављена блокаде широм Федерације

Сарајево - Некадашњи припадници такозване Армије БиХ и ХВО-а најавили су за данас блокаде широм Федерације БиХ /ФБиХ/ уколико не буде заказана сједница оба дома Парламента ФБиХ и усвојен Закон о правима демобилисаних бораца и њихових породица.

Блокада је најављена за 12.55 часова, а јутрос се пред зградом Парламента ФБиХ у Сарајеву окупила група од десетак бивших бораца, гдје очекују информацију о терминима сједнице оба дома Парламента, јављају федерални медији.


До поновног незадовољства некадашњих припадника такозване Армије БиХ и ХВО-а
у вези са Законом о правима демобилисаних бораца и њихових породица дошло је због тога што је Заједничка комисија за усаглашавање текста закона усвојила амандман којим се дефинише начин рачунања борачког додатка.

Проблем је настао јер тај амандман није усвојен ни у једном дому, већ је те захтјеве бивших бораца Комисија прихватила, што је изазвало правну конфузију.

Предсједник Комисије за усаглашавање текста закона Јасенко Туфекчић затражио нову сједницу Комисије, како би се све усагласило.

Колегијум Представничког дома засједао је 2. августа, али није заказао сједницу парламента јер им, како је речено из Комисије за усаглашавање, није достављен текст усаглашеног закона.

Туфекчић је изјавио да се у усаглашеном тексту појавио и амандаман Удружење “Заборављени бранитељи” у вези са борачким додатком, који није договорен. Бивши борци кажу да то није тачно, тврдећи да посједују текст усаглашеног закона, те да не дозвољавају да их међусобно заваде.

Они су у петак, 3. августа, тражили да текст тог закона, који је у прошли понедјељак усагласила Заједничка комисија Парламента, буде достављен у оба дома.

Састали су се и са секретаром Дома народа Измиром Хаџиавдићем, који их је обавијестио да су у Парламенту издата рјешења за годишње одморе.

Бивши борци из ФБиХ поручују да је неко свјесно креирао ситуацију која ће за посљедицу имати протесте.

“Борци су спремни. Сад је само до њих, није до нас. И овог пута се извињавам грађанима, али ми се морамо борити”, рекао је бивши борац Назиф Велић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана