Za čvršću odbranu granice 460.000 KM

Ž. Domazet, N. Tomašević
Za čvršću odbranu granice 460.000 KM

Sarajevo - Savjet ministara BiH odobrio je juče 460.000 maraka za pojačani nadzor granice, a zbog povećanog priliva migranata na području Semberije Služba za poslove sa strancima BiH radiće i vikendom.

Novac iz tekuće budžetske rezerve odobren je juče na vanrednoj telefonskoj sjednici Savjeta ministara, a biće utrošen za izmirenje putnih i troškova smještaja te ishrane policajaca dodatno uključenih u nadzor granice BiH.

Sredstva će biti odobrena Graničnoj policiji BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), a za sprovođenje ovih odluka zaduženo je Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Zaštita Semberije

Zbog sve većeg broja ilegalnih migranata koji ulaze u BiH na području koje pokriva Jedinica granične policije Bijeljina angažovane su dodatne policijske snage koje su omogućile pojačan nadzor granice sa Srbijom. Pomoćnik direktora Granične policije BiH Slobodan Krstić rekao je da su dodatne snage 13. avgusta stigle iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i SIPA, te da su kao ispomoć stalno angažovani pripadnici MUP-a RS, dok je i Granična policija poslala znatan broj svojih pripadnika.

Pojačan priliv migranata na tom području bila je tema i jučerašnjeg sastanka Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH, na kojoj je dogovoreno da će Služba za strance organizovati rad i tokom vikenda.

Konstatovano je da raste pritisak migranata na istočnu granicu BiH, ali i da daje rezultate pojačanje Graničnoj policiji, što je vidljivo i po znatno većem broju odvraćenih migranata pri pokušaju ilegalnog ulaska u BiH, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

Operativni štab na čijem je čelu ministar bezbjednosti Dragan Mektić prihvatio je i ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć graničarima, tako da će i policajci iz FBiH biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice.

Nakon određivanja lokacija prihvatnih centara za migrante, koji su usaglašeni sa predstavnicima lokalnih zajednica, iduće sedmice će početi rekonstrukcija objekata u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, dok se istovremeno adaptira hotel “Sedra” u Cazinu u kojem se već nalazi 150 migranata, uglavnom porodica sa djecom, a iduće sedmice biće smješteno još 50 lica.

Štab je prihvatio da privremeni prihvatni centar bude u objektu “Agrokomerca” u Velikoj Kladuši, a Mektić je najavio da će uskoro posjetiti ovu opštinu i sa predstavnicima ove lokalne zajednice razgovarati o detaljima. 

Hapšenja u Bihaću

Avganistanac  N. N. (30) i Pakistanac K A. (26) uhapšeni su juče tokom pretresa Đačkog doma u Borićima kod Bihaća u kome borave migranti, a zaplijenjena je i određena količina noževa, čakija i droge.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona kazali su da je pretreseno i šatorsko naselje pored Đačkog doma gdje borave migranti.

- Pronađeno je više različitih noževa, čakije, nekoliko boksera, kao i određena količina marihuane. Pronađene su i makaze kao i drugi predmeti - rekli su u MUP-u USK.

Dodali su da se uhapšeni dovode u vezu sa krivičnim djelima na području Bihaća.

- N. N. teretimo da je počinio razbojništvo, a K. A. za posjedovanje i omogućavanje uživanja droga - rekli su u policiji. Dodali su da je cilj akcija pod nazivom “Racija” i “Pretres” bio pronalazak predmeta koji potiču iz krivičnog djela ili mogu poslužiti za njihovo izvršenje.

U pretresima je učestvovalo 40 pripadnika Jedinice policije za podršku MUP-a USK, kao i pripadnici Policijske stanice Bihać. U pretrese su bili uključeni i radnici Službe za poslove sa strancima koji su kontrolisali da li migranti imaju dozvole za boravak u BiH i potrebnu dokumentaciju. Tokom akcije, kažu u policiji, migranti nisu pružali otpor i pravili probleme.

Policija je nedavno pretresla i devastiranu zgradu “Doma penzionera” u Bihaću kao i nekoliko lokacija u Velikoj Kladuši gdje borave migranti.

Služba za poslove sa strancima će iz Bihaća u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu dovesti šest-sedam lica koji su pravila nerede na ovom području kada policija završi provjere.

Readmisija

Od početka godine u BiH je, prema podacima kojima raspolaže Operativni štab, ušlo 10.866 ilegalnih migranata, a kako tvrde iz ovog tijela, procjene su da ih je iz BiH izašlo od 60 do 70 odsto. Po osnovu readmisije BiH je vratila Srbiji i Crnoj Gori 666 migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana