Za članstvo u različitim organizacijama BiH godišnje plaća 5,2 miliona KM

RTRS
Za članstvo u različitim organizacijama BiH godišnje plaća 5,2 miliona KM

Međunarodni status BiH veoma je loš, jedan je od zaključaka Privremene istražne parlamentarne komisije koja je mjesecima raspravljala o radu bh. diplomatije.

 Ni to ne smeta zvaničnicima BiH da milione maraka izdvajaju za članstvo u različitim Međunarodnim organizacijama. Najčešće bespotrebnim za BiH i itekako potrebnim za zvaničnike, odnosno za njihova raskošna putovanja i punije džepove. Čiji smo sve članovi? I koliko nas to košta?

Granice BiH jedva da dodiruju morsko priobalje, ali morske dubine bh. eksperti, ipak ispituju! Nuklearni reaktori alhemično "rastu" nam na granama, pa se "eksperti" svim silama trude da spriječe nuklearno testiranje. Francuski jezik nam kao maternji, pa smo članovi i Međunarodne organizacije frankofonije. I asocijacije za analizu utega i mjera. I Komisije za zaštitu Dunava. I međunarodne organizacije za vino. I za zaštitu bilja. Potom za obrazovanje i rad. Pa svjetske Asocijacije izbornog procesa....Kad se podvuče crta, Bosna i Hercegovina, član je ni manje ni više već 160 različitih međunarodnih organizacija i asocijacija.

"Članstvo BiH u Međunarodnim organizacijama jeste korisno, ukoliko mi crpimo sve one mogućnosti koje to članstvo pruža. Ukoliko mi ne učestvujemo aktivno u radu, ukoliko ne učestvujemo u projektima, ukoliko ne povlačimo sredstva iz određenih organizacija gdje je to moguće, onda je to članstvo besmisleno", rekao je Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu BiH /SDP/.

Upravo zbog toga, poslanik Magazinović, pitao je izvršnu vlast kakve to benefite BiH ima od članstva u brojnim međunarodnim organizacijama. Ali, konkretan odgovor, očekivano, nije dobio. Iz Ministarstva inostranih poslova, Odsjek za ekonomsku multilateralu, stiglo je samo paušalno obrazloženje kako su "članstva više nego opravdana i imaju višestruku važnost".

"BiH je članica i nekih organizacija za koje ne znamo ni zašto smo tamo i zbog čega se nalazimo. Činjenica jeste da mi u većinu tih organizacija ulazimo nadajući se da neko dati Bosni i Hercegovini silne milione, pa ćemo mi s njima podignuti gospodarstvo. Na kraju se ispostavi da mi to još moramo i plaćati", kaže Mario Karamatić, član Privremene istražne komisije za utvrđivanje spoljnopolitičkog statusa BiH.



I plaćamo članarinu na godišnjem nivou ukupno - čak 5,2 miliona maraka. A koliko tek koštaju putovanja, smještaj, dnevnice bh. "eksperata" za nuklearnu fiziku ili morske dubine, najčešće oličenih u parlamentarcima i ministrima, to teško da bi i Pitagora ili Arhimed, da su živi, izračunali.

Ne sporeći značaj članstva u organizacijama poput Savjeta Evrope, OEBS-a, UN-a Interpola, CEFTE, čija članarina istine radi, najviše i košta, analitičari jasni da 90 odsto njih nema koristi za BiH i za građane, ali za parlamentarce je to izvrstan izvor zarade, uzimanja dnevnica i putovanja širom svijeta.

E tu su već bh. zvaničnici na svom terenu – i istinski eksperti. Zbog toga bi im Brisel ili Strazbur mogli da prepuste organizaciju Međunarodne asocijacije za rasipništvo i bahaćenje, sa centralom na Marijin dvoru! A do tada od frankofonije do nuklearne fizike – za svakog zvaničnika po nešto! Za Bosnu i Hercegovinu – najmanje!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana