За аутопутеве и Луку Брчко 86 милиона евра

Глас Српске
За аутопутеве и Луку Брчко 86 милиона евра

Сарајево - Уговори о кредиту за изградњу додатних дионица аутопута на коридору 5Ц у износу од 76 милиона и модернизацију Луке Брчко вриједну десет милиона евра потписани су јуче у Сарајеву.

Рок отплате за оба кредита је 15 година са трогодишњим грејс периодом, камата је једнака еурибору плус један одсто марже, а планирано је да пројекти буду завршени до краја 2019. године.

Потписе на уговор ставили су министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и директорка Одјељења за транспорт Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сју Берет. Новац је намијењен за изградњу аутопута између Свилаја и Оџака дугог 10,4 километра и на потезу између Доње Грачанице и Клопча у близини Зенице, дужине 5,8 километара. За изградњу дионице Свилај - Оџак биће на располагању 40 милиона, док ће 36 милиона евра бити утрошено за радове на дионици Доња Грачаница - Клопче.

Беванда је захвалио ЕБРД-у што су препознали значај овог пројекта и допринијели да буде одобрен кредит по повољним условима.

- За нас је изградња коридора 5Ц стратешки приоритет и уложићемо напоре да те пројекте реализујемо у зацртаним роковима - рекао је Беванда.

Лука Брчко је једина ријечна лука у БиХ и транзитни пункт за промет робе, а Беванда је рекао да је она велики, али неискоришћен потенцијал.

- Надам се да ће након реализовања овог пројекта Лука Брчко добити мјесто које заслужује јер ће бити ријешен круцијални проблем жељезничког приступа који је сада на ниском нивоу и смјештен је у центру града. Положај Луке Брчко омогућиће нам да унаприједимо регионалну сарадњу и искористимо везу преко ријеке Саве с Дунавом као главним водотоком југоисточне Европе - изјавио је Беванда.

Берет је истакла да два уговорена пројекта повећавају износ средстава које је ЕБРД пружио у сектору транспорта у БиХ на око 1,9 милијарди евра.

- Вјерујемо да ће ти пројекти значајно утицати на ситуацију у земљи. Пројекти на које се односе уговори су највећи инфраструктурни пројекти на којима се тренутно ради и представљају важан међународни транспортни коридор који ће БиХ повезати са тржиштима у ЕУ. Убрзање реализације ових инвестиција представља кључни приоритет и због тога смо сретни што имамо прилику да финансирамо овај пројекат - рекла је Барет и додала да се очекује да ће реализација договорених пројеката почети наредне године.

Савјет министара БиХ утврдио је почетком децембра приједлог уговора о кредиту са ЕБРД-ом.

Акцизе услов за повлачење новца

Кредит за аутопутеве је алоциран на ФБиХ, а корисник је Јавно предузеће "Аутоцесте ФБиХ".

Директор тог предузећа Аднан Терзић навео је да је један од услова за повлачење овог кредита доношење измјена Закона о акцизама.

- Надам се да ће то бити учињено док средства не буду оперативна - истакао је Терзић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана