Za američke kongresmene situacija u BiH nije više crno-bijela

RTRS
Za američke kongresmene situacija u BiH nije više crno-bijela

O BiH je raspravljano i u američkom Kongresu. U Donjem domu održano je saslušanje na temu "Nasljeđe Dejtona i budućnost BiH i zapadnog Balkana". U svojim izvještajima, svjedoci su kao jedan od problema istakli donošenje Izbornog zakona i moguću političku krizu nakon oktobarskih izbora. Bilo je i onih, koji su, po starom običaju, kao izvor krize u BiH naveli Republiku Srpsku.

Bosna i Hercegovina mora donijeti Izborni zakon. U suprotnom, čeka je politička kriza, koja može dovesti do nestabilnosti u BiH, ali i regionu. Ponovljeno je ovo nekoliko puta na saslušanju u američkom Kongresu. Ipak, za nekadašnjeg bh. diplomatu Sašu Toperića to je izgleda manji problem od politike koju, navodno, zastupa predsjednik Republike Srpske.

- SAD bi trebalo da traže od naših evropskih partnera da prate sankcije SAD Miloradu Dodiku, jer Dodikova separatistička retorika nastavlja da prijeti regionalnoj stabilnosti - rekao je Toperić, direktor programa Mediterana, Bliskog istoka i zemalja Zaliva pri Centru za transatlantske odnose SAIS.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručuje da Srpska nije imala nikakve posljedice zbog uvedenih sankcija.

- Daleko su ozbiljnije i EU i evropske zemlje nego što je taj prijedlog koji nije ni originalan, ni samo njegov. Kongresmeni mnogo bolje razumiju situaciju u BiH od frustriranih tipova koji dolaze sa prostora BiH i pokušavaju svoju bitnost da obezbijede tim prijedlozima - istakao je Dodik.

Da situaciju u BiH ne gledaju samo kao crno-bijelu sliku, potvrdili su i kongresmeni, koji su bez obzira na svjedočenja, bili umjereni. Član Potkomiteta iz Kalifornije Bred Šerman, ukazao je na nelogičnosti američke spoljne politike prema samoopredjeljenju i teritorijalnom integritetu na Balkanu.

- Nismo podržali teritorijalni integritet Srbije, jesmo Hrvatske i vidjeli etničko čišćenje Srba iz Krajine. Podržali smo teritorijalni integritet BiH, sad i Kosova, kad sjeverni dio Kosova želi da se otcijepi. Znači OK je za Kosovo da se otcijepi od Srbije, ali nije da se sjeverno Kosovo otcijepi od Kosova. Čini da je sve ovo nelogično i da nema obrasca, ali ima ga – mi smo antiruski, dakle antisrpski - rekao je Bred Šerman, član Potkomiteta iz Kalifornije.

Ovo je prvi put da neko od članova Kongresa ima drugačiji pristup, kaže šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu, Obrad Kesić. Objašnjava da je bilo manje histerije u vezi sa ruskim uticajem na Balkanu.

- I oni sami su pokazali skepsu prema svjedocima koji su tražili angažovanje SAD, do te mjere da su prema svjedocima poput Saše i Filipa, koji su tražili da se američke trupe vrate u BiH pred izbore, članovi Kongresa pokazali skepsu i dali do znanja da je to nerealno da se desi, jer građani sad to ne bi podržali - rekao je Kesić.

Ono što je izazvalo burno reagovanje i pokazalo neozbiljnost jeste i niz komičnih scena, gdje su članovi Potkomiteta pokazali osnovno neznanje o situaciji u BiH – jedinoj temi zasjedanja.

- U BiH ima muslimana koji su kao Albanci, ali nisu Albanci. Je li tako? Da li pričaju albanski? Ti Bošnjaci? Koji jezik Bošnjaci pričaju? - Srpskohrvatski. Dobro, a Srbi pričaju..? - Srpskohrvatski. ,,A Hrvati, samo hrvatski? Ne? Znači svi pričaju istim jezikom, je li tako? (smijeh) I još i liče, zar ne? Dobro, liče i pričaju slično. Hm..dobro. (smijeh) - izjavio je američki kongresmen Dana Rorabaher, predsjedavajući Potkomiteta za Evropu i Evroaziju.

I tu nije kraj. Za vrijeme zasjedanja postavljena je karta BiH, na kojoj je Federacija dodatno podijeljena među kantonima i teritorijom sa većinskim hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom. Publika je kartu, kaže Kesić, vidjela kao vrstu prijedloga za rješavanje sukoba između Hrvata i Bošnjaka. Ambasador BiH u SAD Haris Hrle, zbog ovakvog prikaza, i zvanično je protestovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana