За Сирију спреман и помагач терористима Муниб Захирагић

Горан Маунага
За Сирију спреман и помагач терористима Муниб Захирагић

Сарајево - Видео-запис на којем се види група наоружаних муџахедина у маскирним униформама спремних за одлазак на ратиште у Сирију настао је у централној БиХ, а један од актера је Муниб Захирагић, који је 2003. године у БиХ осуђен на двије године затвора због шпијунирања и помагања у бјекству осумњичених за тероризам, сазнаје "Глас Српске" од извора блиског институцијама прате активности појединаца опасних по безбједност.

Захирагић је осуђен јер је из АИД-а, обавјештајне службе РБиХ, износио повјерљива документа и податке које су обавјештајци прикупили о дјеловању исламских радикалних организација и појединаца у БиХ.

На видео-запису који је постављен на интернет сервису "ЛивеЛеак" види се група муџахедина у маскирним униформама који су наоружани ватреним и хладним оружјем и за које је наведено да се спремају за одлазак на ратиште у Сирију. На снимку се чује пјесма групе људи који им пјевају пјесму о џихаду, ратовању, шехидима, Ираку, Авганистану и Сирији, а на крају снимака сви узвикују "Алаху екбер".

- Ускоро ће бити позната имена и организатора и свих бораца који се налазе на том снимку. Саслушана су двојица за које се сумња да су с тим повезани - рекао је тај извор.

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) у сарадњи с Тужилаштвом БиХ, поред овог снимка, провјеравају и повећано ангажовање финансијера и оних који регрутују џихадисте за одлазак на ратиште у Сирију, те бораца који тамо одлазе.

- Међу онима који регрутују борце у БиХ за џихад, најчешће за Сирију, су И. Билбани, М. Диздаревић и Н. Бека - рекао је тај извор.

За Билбанија је познато да већ дуго међу Бошњацима у БиХ популарише џихад у Авганистану, а борце за Сирију регрутује посљедњих неколико мјесеци. Диздаревић је дуго боравио у Горњој Маочи, а сада је промијенио локацију која је позната припадницима SIPA. Прије него што је почео да регрутује борце за Сирију, мјесецима је био на ратишту у Авганистану.

Бека често борави у Горњој Маочи и у сталном је контакту са најрадикалнијим исламистима с којима за рат у Сирији успјешно регрутује најмлађе припаднике бошњачког народа.

У анализи рађеној за потребе безбједносних служби у Бриселу од 6. јуна ове године под називом "Модерни тероризам на Балкану: Права пријетња безбједности у Европи", а коју је "Глас Српске" објавио у наставцима наводи се да је исламски фундаментализам још пријетња безбједности у БиХ, те да постоје тврдње да се терористи припремају за нападе усмјерене ка дипломатским мисијама САД, базама НАТО-а или Оружаним снагама БиХ које учествују у операцијама у иностранству. У анализи је истакнуто и да се центри усмјерени на регрутовање терориста на Балкану и даље успостављају, а нарочито у БиХ, Косову, Санџаку и Хрватској. Њихове активности се финансирају углавном од новца добијеног илегалном трговином дрогом.

На ратиштима Сирије, Ирака, Авганистана, Чеченије, Дагестана и Ингушетије има више од 550 држављана БиХ, од чега само у Сирији око 330.

Сахране

Информације о погинулим ратницима из БиХ на ратиштима Сирије, Ирака, Авганистана су тајне. Највећи број сахрана обављен је у Сребренику, Завидовићима, Травнику, Сарајеву и Зеници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана