Za Program oporavka od poplava 6,8 miliona evra

Srna
Za Program oporavka od poplava 6,8 miliona evra

Banjaluka - Vlada Republike Srpske prihvatiće 6,8 miliona evra donatorskih sredstava Evropske unije, odobrenih Republici Srpskoj po Sporazumu o bespovratnoj pomoći radi realizacije nove faze Projekta oporavka od poplava.

"Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi do 7,7 miliona evra, a sufinansiranje Vlade Srpske iznosi do 1,3 miliona KM ili 8,63 odsto. Preostali iznos do 463.229 KM ili 3,08 odsto obezbijediće jedinice lokalne samouprave uključene u projekat", saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.


U saopštenju se navodi da će se odobrena donatorska sredstva koristiti za realizaciju aktivnosti usmjerenih na trajno stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje žrtava poplava i klizišta u Republici Srpskoj.

To podrazumijeva izgradnju i sanaciju individualnih stambenih objekata, pomoć maloj poljoprivredi, te kreiranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru, a sve radi nastavka pružanja pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva u poplavljenim područjima.

"Za potpisivanje Projektnog sporazuma između Vlade Republike Srpske i Razvojnog programa UN u BiH ovlašćuje se ministar finansija", saopšteno je nakon današnje sjednice Vlade.

Iz Vlade navode da je nosilac projektnih aktivnosti na području Republike Srpske UNDP u BiH, dok se za praćenje i izvještavanje Vlade o realizaciji ove odluke zadužuje Ministarstvo finansija.

Ovoj odluci Vlade prethodilo je usvajanje informacije o nastavku saradnje sa Evropskom komisijom i UNDP-om u okviru pomenutog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana