За Бошњачке странке највећа сметња ЦИК

Срна
За Бошњачке странке највећа сметња ЦИК

Сарајево - Бошњачке странке покушавају да се домогну могућности бирања делегата у Дом народа БиХ и управљања изборним процесом, а највећу сметњу за то им представљају предсједавајућа ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић, као и два хрватска члана - Владо Рогић и Стјепан Микић, па стога желе именовање подобних Хрвата који одговарају овом неформалном великобошњачком савезу, сазнаје "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Како сазнаје лист из кругова блиских бошњачким странкама, СДА, СДП и Демократски фронт су замислили да треба елиминисати неподобне представнике у Дому народа БиХ, за шта им је довољна само већина у Представничком дому, јер је извјесно да неће проћи измјене Изборног закона и Вашингтонског споразума којим би био омогућен наставак манипулације, те практично гашење горњег, национално конципираног, дома федералног Парламента.


То је и разлог због којег су из СДП-а јуче поново оптужили ХДЗ и СНСД за крађу на предстојећим изборима, али права мета је ЦИК.

С тим циљем је параобавјештајно подземље измислило аферу са наводним нестанком папира из складишта ЦИК-а, наводи лист.

Десетак дана све бошњачке странке и медији непрестано су писали, а онда нагло ућутали, о наводном нестанку 35 тона папира, иако су у ЦИК-у рекли да је папир неколико година касније исушивањем изгубио око 10 килограма.

Тако је из параобавјештајних кругова прво припремљена, а затим и фабрикована наводна афера.

Према писању листа, суштина притиска је у вези са другом афером са "цурењем" докумената о планираном броју делегата за Дом народа.

Тај прорачун који су направили у техничкој служби ЦИК-а је мање-више вјерно приказао ситуацију након пописа становништва за распоред делегата из појединих народа за федерални Дом народа.

Када су се ти документи појавили у јавности пласирани у бошњачким медијима почела је права кампања са захтјевима за смјену ЦИК-а и избор нових чланова.

Томе су одлучили да се супротставе представници хрватских странака у власти који неће допустити ни покушаје смјене чланова ЦИК-а, али ни фалсификовање гласања, додаје лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана