За 13 година 50.000 захтјева за пасош Србије

nezavisne.com
За 13 година 50.000 захтјева за пасош Србије

Бањалука - Интерес грађана Републике Српске за држављанство Србије не пада, а од отварања Генералног конзулата у Бањалуци 2005. године до данашњег дана, преко њега је предато око 50.000 захтјева за пријем у држављанство Републике Србије, чиме је обухваћено више од 60.000 грађана Републике Српске.

На примјер, члан породице може предати захтјев за остале чланове.

У Генералном конзулату Републике Србије у Бањалуци кажу да је током ове године до јучерашњег дана поднесено 3.067 захтјева за пријем у држављанство Србије, чиме је обухваћено више од 5.000 грађана.

"У истом периоду прошле године, поднесено је 3.648 захтева, а у току цијеле прошле године поднесена су 6.374 захтјева", рекли су у Генералном конзулату за "Независне".

Они су истакли да се може констатовати да се интересовање за држављанство Србије није смањило, јер треба имати у виду сезоне годишњих одмора, када сваке године долази до благог смањења броја поднесених захтјева, те чињенице да је у Требињу отворена конзуларна канцеларија Генералног конзулата у Бањалуци, у којој заинтересовани грађани такође могу поднијети захтјеве за пријем у држављанство.

У Генералном конзулату кажу да грађани приликом подношења захтјева за пријем у држављанство Србије не наводе разлоге за добијање двојног држављанства.

"Читава процедура за добијање држављанства је бесплатна, јер је Влада Републике Србије 2012. године донијела одлуку да сноси трошкове републичких административних и конзуларних такси, као и посебних трошкова за грађане из региона који желе да добију српско држављанство или да се из држављанства одјаве", подсјећају у Генералном конзулату.

Нагласили су да закон о држављанству не предвиђа временски оквир у којем је надлежни орган обавезан да ријеши сваки појединачни захтјев.

"Дугогодишња пракса је показала да је од момента подношења захтјева до момента добијања рјешења о пријему у држављанство Републике Србије, најчешће потребно око годину и по дана", наглашавају у Генералном конзулату.

Додали су да у оправданим ситуацијама, попут случајева тешко обољелих лица којима је неопходна хитна медицинска брига или у случајевима надарених ученика или спортиста, а на указивање Генералног конзулата, МУП Србије по убрзаној процедури доноси рјешења о пријему у држављанство за та лица, па се тиме дешава да нека лица буду брже примљена у држављанство Србије.

Један Бањалучанин каже да се, иако зна да ова могућност постоји већ неколико година, тек прије годину дана одлучио да преда захтјев за држављанство Србије за себе и своју породицу.

"Највише сам предао из разлога што моја породица и ја осјећамо припадност Србији. Држављанство нам сигурно не може штетити, већ само помоћи", рекао је овај Бањалучанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана