Vuković: Ništa nije urađeno oko novog zakona o Ustavnom sudu

Srna
Vuković: Ništa nije urađeno oko novog zakona o Ustavnom sudu

Istočno Sarajevo - Član Predsjedništva PDP-a Nenad Vuković izjavio je danas u Istočnom Sarajevu, da SNSD ništa nije uradio u posljednjih 10 godina kada je u pitanju Ustavni sud BiH i donošenje novog zakona o ovom sudu.

Vuković je rekao da se sada najavljuje zakon o Ustavnom sudu BiH koji se dogovara sa HDZ-om, a ne sa srpskim stranakama u Republici Srpskoj, te je pozvao SNSD i HDZ da objelodane ako postoji tekst tog zakona, i da ga upute u parlamentarnu proceduru.

On je rekao da se "SNSD sjetio da traži da se prenesene nadležnosti vrate na entitetski nivo, iako se ta stranka pobrinula svojim glasovima u Parlamentarnoj skupštini BiH i Domu naroda da se u jednom danu prenesu 28 nadležnosti na nivo BiH, uključujući sudstvo".

Vuković je naveo da dolazak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton u Banjaluku nije bila nikakava pobjeda jer se strukturalnim dijalogom ništa nije dobilo niti riješilo, "nego ima još jedan potencijalni prenos nadležnosti, a to je apelacioni sud".

"Mi stalno upozoravamo da je za posljednjih devet godina 50.000 radnika manje, a isto toliko penzionera više, dok je 36.000 radnika manje u proizvodnji u Srpskoj, a na vidiku nije nikakav plan kako da se to popravi", dodao je Vuković.

On je rekao da nije dobro da se Srpska kroz trezorske zapise dodatno zaduži 50 miliona KM, jer, kako je rekao, taj novac odlazi u javnu potrošnju da bi se isplatile plate i penzije, a ne u otvaranje novih radnih mjesta.

Vuković je rekao da se PDP uglavnom finansira iz budžeta Srpske u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka, prema kojem svaka politička partija ima pravo na sredstva zavisno od broja poslanika, te dodao da budžet PDP-a iznosi oko 350.000 KM i da ima neznatan broj donacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana