Vukanovićeva stranka zasad ne može na izbore

G. M.
Vukanovićeva stranka zasad ne može na izbore

Sarajevo - Centralna izborna komisija (CIK) BiH zabranila je Pokretu za pravdu i red izlazak na lokalne izbore 2. oktobra jer je utvrđeno da njihova prijava nije validna zbog niza propusta prilikom registracije stranke.

U prijavi nije bilo dokumenata o autentičnosti registracije stranke, a sagovornik "Glasa Srpske" blizak CIK-u kaže da je odbijena zato što je u rješenju suda o registraciji navedeno da je to udruženje, a ne politička organizacija. Pokret za pravdu i red, na čijem je čelu Nebojša Vukanović, imao je juče do 16 časova rok da putem CIK-a uputi žalbu Sudu BiH. CIK žalbu može da zadrži i uvaži, ili da je proslijedi na rješavanje Sudu.

Vukanović, koji je i savjetnik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i lidera SDS-a Mladena Bosića, kaže da je tačno da im je CIK odbio prijavu za izbore i da je on već uputio žalbu.

- CIK je utvrdio da je sud 2013. stranku pogrešno upisao u registar. To je besmisleno jer smo mi s rješenjem koje oni sada osporavaju učestvovali na izborima 2014. godine. Radi se o političkoj opstrukciji pojedinih ljudi u CIK-u, jer je ta odluka neosnovana. Imam tumačenje suda u kome stoji da je CIK pogrešno protumačio njihovo rješenje iz tog registra. Siguran sam da će Apelaciono vijeće Suda BiH ispraviti grešku CIK-a - kaže Vukanović.

Portparol CIK-a Maksida Pirić kaže da ne može dati nikakav komentar jer odluke CIK-a nisu pravosnažne. CIK je odbio prijave 19 političkih stranaka za učešće na lokalnim izborima, ali im je ostavljen rok da isprave nepravilnosti i podnesu žalbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana