Вукадиновић: Јасна порука кога Путин подржава

Срна
Вукадиновић: Јасна порука кога Путин подржава

Београд - Сусретом руског предсједника Владимира Путина са руководством Републике Српске одаслата је јасна порука да Русија и Путин подржавају Српску и њено актуелно руководство, оцијенио је аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Он каже да је очигледно да су двочасовним сусретом руског предсједника са "шефом једног балканског ентитета" Москва и Путин хтјели да ставе до знања на кога рачунају и кога подржавају и у БиХ, па и у изборној утакмици.

Вукадиновић, који је уредник београдског часописа "Нова српска политичка мисао", у изјави Срни истиче да су одмјерене дипломатске, али јасне поруке и похвале које је Путин упутио предсједнику Српске Милораду Додику и руководству Српске сигурно примијећене и запажене, не само у Сарајеву и Бањалуцу, него и у важним западним престоницама.

"На тај начин су карте подељење у смислу ко иза кога стоји и ко кога подржава. Јасно је да таква подршка коју је у Москви добио врх Републике Српске аутоматски значи и незадовољство тих важних кругова у Берлину, Бриселу, Вашингтону, али вероватно те подршке Путина не би ни било да се није знало да је Запад незадовољан Бањалуком и Додиком", наводи Вукадиновић.

Вјероватно ће, сматра Вукадиновић, подршка политичким противницима актуелног врха Српске сада бити још већа са тих других страна, али на крају ће ријеч имати грађани Српске и БиХ, који ће, сабирући и одузимајући плусеве и минусе, "преломити" у дану за гласање.

Наводећи да Путинова подршка ове врсте врху и актуелној власти у Српској доста значи, Вукадиновић је рекао да би било јако лоше да се та посјета стави само у дневно-политички контекст и ко је кога подржао на изборима.

"Битно је да је одаслата јасна порука да Русија и Владимир Путин подржавају Републику Српску", рекао је Вукадиновић, наводећи да Русија сада из својих разлога, због украјинске кризе, отвореније него раније, ставља до знања на кога рачуна и кога подржава не само на изборима "у неком ентитету неке БиХ", него и на Балкану, и кога би вољела да има за свог савезника.

Он је навео да у јеку украјинске кризе и свјетског економског рата који је на помолу, сусрет Путина са шефом, не једне балканске државице, него ентитета једне балканске државице, као и поруке које су одаслате - показују да тај састанак има шири значај.

"Не само сада у БиХ и Републици Српској и не само из предизборних разлога, смисао тог сусрета ће бити широко анализиран и разматран, јер је потпуно јасно да је реч о не баш свакидашњем догађају", рекао је Вукадиновић.

Он истиче да је Бањалука јасније од Београда недвосмислено стала иза Москве у украјинској кризи и око Крима и да заузврат добија руску подршку, а да Београд покушава да "лавира и сједи на двије столице", што није перспективно и изазива одређену сумњу и у Москви и у Вашингтону.

"Кад је реч о политичком дуелу, онда је потпуно јасно на чијој страни би требало да буде наше срце. Једино на тај начин можете добити узвратну подршку Москве и то је оно што Додик и Бањалука покушавају, уз ризик да се кола сломе на њему. Али мислим да је то на неки начин свакако искреније, а можда и исплатљивије", рекао је Вукадиновић.

Он истиче да западни партнери, због тога што се Београд прави "неутралан и невјешт", и даље Србију посматрају и доживљавају као "мале Русе" на Балкану и истурену јединицу Русије, чак и када се највише труди да иде на Запад.

"Онда је можда боље да будемо оно што јесмо, него да покушавамо да се правимо оно што нисмо", закључио је Вукадиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана