Вучићева породица остаје без имовине у Федерацији?

Горан Маунага
Вучићева породица остаје без имовине у Федерацији?

Бугојно, Бањалука - Породица предсједника Србије Александра Вучића могла би остати без некретнина које посједују у родном Бугојну јер нико од њих није обавијештен о пројекту регистрације некретнина у ФБиХ, каже саговорник "Гласа Српске" из општине Бугојно.

Он додаје да се због тога нико од њих није ни јавио како би регистровали посјед или власништво над имовином у катастарској општини Чипуљић у Бугојну, иако је у тој градској општини поступак бесплатне регистрације рађен још 2011. године, што значи да су требали да добију обавјештење од Општинског суда у Бугојну. ФБиХ до половине ове године спроводи пројекат бесплатне регистрације, чији је циљ да катастарске евиденције буду усклађене са грунтовним, Бугојно није тиме обухваћено што значи да би Вучићи сада за регистрацију морали да издвоје и много новца.

- Додатни проблем су законске одредбе да се након десет година омогућава такозваном савјесном посједнику право власништва на некретнину, док је за несавјесног посједника тај рок 20 година. То у пракси значи да власник имовине постаје онај ко је користи десет година. Ако против посједника некретнине власник није покренуо судски поступак сматра се да је практично дао одобрење - каже наш саговорник и додаје да су бројни примјери у којима су Срби на овакав начин доведени пред свршен чин.

Према изводу из катастарске општине Чипуљић гдје се налазе некретнине Вучићевих власништво над њима је 1/3. Дијеле га отац предсједника Србије Анђелко Вучић, његов брат Данило и сестра Смиљка Вучић. Ради се о  кући, згради, дворишту, њиви, воћњаку и шуми укупне површине скоро шест дунума.

Саговорник "Гласа Српске" истиче да је стање њихове имовине потпуно различито и неуједначено у катастру и у Земљишно-књижном одјељењу (грунт).

- Катастар непокретности успостављен је 1953. године. Они су тада били уписани као посједници и то тако пише и данас. Чак и да су некоме поклонили те некретнине то није уписано у катастру јер није направљен уговор о поклону и о препису власништва. Зато су Вучићеви морали бити позвани јер су уписани у катастар као посједници - каже наш саговорник.

Шеф Земљишно-књижне канцеларије у Општинском суду у Бугојну Сенад Калтак потврђује да катастарска општина Чипуљић није планирана за обраду у бесплатном пројекту.

- То је градска општина и она је обрађивана у пилот-пројекту 2011. године. Нема потребе да је обрађујемо и сада. Без везе је то што држава сређује приватне некретнине, свако треба да брине за своје некретнине. Ништа није дирано тамо гдје се људи нису јављали и остављено је старо стање - рекао је Калтак и додао да није тачно да неко може да изгуби своје некретнине, иако у закону пише да може.

Да су требали да буду укључени у нови пројекат регистрације некретнина потврђује и потпуна неуједначеност стања власништва Вучићевих у катастру и грунту.

Нико од Вучићевих се јуче није јављао на телефон. У Одбору за заштиту српске имовине у ФБиХ кажу да је очигледно да се у процесу регистрације имовине не ради о добрим намјерама.

- Сваки грађанин у РС који је власник само једног дијела непокретности добијао је позив на кућну адресу са заказаним термином. Зато у Српској није забиљежена ниједна жалба припадника било којег народа, док су учестале и масовне жалбе Срба, углавном расељених и избјеглих лица, на поступак у ФБиХ - кажу у Одбору за заштиту српске имовине у ФБиХ.

Различити аршини

Пројекат регистрације некретнина за који је Свјетска банка донирала више од 34 милиона долара ентитети спроводе на различите начине.

РС за разлику од ФБиХ од грађана за то не тражи и не наплаћује издавање докумената и увјерења. Из Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове не шаљу обавјештења о пројекту на кућне адресе, већ  обавјештење о регистрацији која након тога треба да буде обављена у року од 60 дана, буде објављено на сајту надлежног суда. Зато већина избјеглих и расељених Срба из ФБиХ има додатне проблеме. У РС из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове позиве упућују сваком грађанину лично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана