Вучићева изјава изазвала бројна реаговања

РТРС
Вучићева изјава изазвала бројна реаговања

Предсједник Србије има фрапантне доказе - очекује тектонске промјене и десет врло тешких предизборних дана у Републици Српској.

Изјава Александра Вучића - да посједује доказе да се амбасадори појединих западних земаља мијешају у изборе у Српској, наишла је на бројна реаговања.

Представници власти Републике Српске кажу да ово упозорење треба схватити озбиљно и да је на њега указивано још раније.

На мети критика Вучића и представника власти Републике Српске, посебно се нашао Младен Иванић, који је претходно изјавио да није добро да се Србија мијеша у изборе.

Предсједник Србије је рекао да амбасадори појединих западних земаља, између осталог, позивају људе који су на изборним листама, забрањују им да промијене страну јер ће их у супротном казнити и за дјела која су починили и која нису.

“Ми се нећемо мијешати у одлуку нашег народа у Републици Српској, али ћу послије избора изнијети доказе, фрапантне доказе, о најбруталнијем мијешању појединих амбасада Запада у изборе у Републици Српској”, рекао је Вучић.

Вучић каже да Републику Српску очекује десетак изузетно тешких дана. Посебно га је, каже, погодила тврдња српског политичара из БиХ да се Србија мијеша у овдашње изборе.

“Још кад нађу Србе који ће Србију да оптужују за мијешање, онда вам је све јасно и ваљда сте све разумјели”, навео је Вучић.

Да се Србија мијеша у изборе у БиХ, рекао је српски члан Предсједништва Младен Иванић и тиме, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик, нанио огромну штету. У овој изјави, Додик види и намјеру да Вучићу буде онемогућено да 5. окторбра дође на отварање болнице “Србија” у Источном Сарајеву.

“Он је нанио озбиљан ударац Србији тиме што тврди. А, с друге стране, странци се овде мијешају, мијеша се стара америчка администрација, ове Кормакове, мијеша се британска и још неке друге из Европске уније. И, наравно, покушавају да очувају Шаровића, оног “склепаног” Мектића и остале”, каже Додик.

Предсједница Владе Жељка Цвијановић пита како је могуће да Иванић није нашао за сходно да укаже да се странци мијешају у изборе, а да се дрзнуо да оптужи Србију.

“Вучић се не мијеша у изборе, већ са институцијама Србије настоји да помогне управо локалним заједницама широм Републике Српске. Чињеница је да су они уложили 21 милион евра у претходном периоду”, каже Цвијановићева.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске истиче да дио међународне заједнице је веома заинтересован за ове процесе.

“Не могу да коментаришем став предсједника Вучића, јер је он човјек који је најбоље информисан на овим просторима”, рекао је Чубриловић.

Да је Вучић и, у овом случају, реаговао како Српска очекује од сваког предсједника братске Србије, државе која је гарант Дејтонског споразума, сматра предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

“Зато га потпуно, не само разумијемо, него и подржавамо. Волио бих заиста да, кад он процијени да је право вријеме, саопшти и више детља о томе. У сваком случају, за сваку осуду је уплитање иностраних фактора у изборни процес у БиХ”, истакао је Ђокић.

Странци не само да се деценијама уплићу у изборе, него и у комплетно обликовање Босне и Херцеговине, каже генерални секретар Службе предсједника Републике Српске Синиша Каран.

“Мијешање у изборе значи и жељу да на политичку сцену дођу политичке опције које ће кореспондирати са дијелом међународне заједнице у политици коју ми јасно видимо, а то је стварање унитарне Босне и Херцеговине”, казао је Каран.

Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић изјавио је да ова странка одавно указује на активности појединих амбасада против актуелне власти Републике Српске, али да је веома важно што је на то јасно упозорио и предсједник Србије. 

Из Организације некадашњих старјешина Војске Републике Српске поручују да се недобронамјерним активностима странаца, на које је указано из Београда, најбоље супротставити гласањем за родољубиве странке.

У британској Амбасади у БиХ одбацују било какве тврдње, инсинуације, директне и индиректне оптужбе да се та земља мијеша у изборни процес у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана