Вучића у Загребу чека захтјев за смјену Вулина

Горан Маунага
Вучића у Загребу чека захтјев за смјену Вулина

Београд - Предсједника Србије Александра Вучића током посјете Загребу и састанка са предсједницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић очекују многе тешке теме, а биће му испостављен и захтјев за смјену министра одбране Александра Вулина, сазнаје "Глас Српске" у српским дипломатским круговима.

Састанак Грабар-Китаровић и Вучића заказан за 12. и 13. фебруар биће прилика за разговор о питањима која већ дуже од двије деценије оптерећују српско-хрватске односе и представљају терет за цијели регион с обзиром на значај те двије земље.

- Главни захтев биће дословно спровођење споразума којим је предвиђено место за представника хрватске заједнице у Народној скупштини Србије. Осим тога пред Вучића ће бити испостављен и захтев за смену Вулина као вид неформалног извињења за, како то виде тамо, великосрпску агресију на Хрватску. Очекиване теме су и нерешен гранични спора, нестали и положај хрватске заједнице у Србији - каже саговорник "Гласа Српске".

Вулин је један од најоштријих у изјавама усмјереним против Хрватске. Припадник је тврдог националног крила и са великом дозом оштрине говорио је о покушајима канонизације контроверзног загребачког надбискупа Алојзија Степинца, односу хрватских званичника према злочинима из времена НДХ, правима и положају српске мањине у Хрватској и војним темама које су се првенствено односиле на трку у наоружавању.

- Није тајна да таква реторика не доприноси политици помирења и развоју добросуседских односа за које се залаже Вучић. Вулин је у Загребу окарактерисан као камен спотицања и главни узрок неповјерења према Вучићевој политици. Такав став је подржан и у западним дипломатским круговима који сматрају да је време да Србија и Хрватска прошлост оставе иза себе, али и политичаре као што је Вулин, Захтев Хрватске не изненађује ако се присетимо оштрих реакција које је Вулинов говор на комеморацији у Јадовну пре две године. Грабар-Китаровић је тада изјавила да Хрватска подржава Србију на европском путу, али да Србија не може ући у ЕУ са таквим политичарима и таквим изјавама - наводи наш саговорник.

Одлука о посјети предсједника Србије на позив предсједнице Хрватске услиједила је у тренутку растуће тензије између Загреба и Београда због изложбе о усташком логору Јасеновац коју је Србија одржала у сједишту УН поводом Међународног дана холокауста. Тајминг посјете, која је у претходној години већ одгађана уз образложење да нису сазрели услови изненадио је не само ширу јавност већ и Владу Хрватске. Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић рекао је да је предсједник Србије добродошао у Хрватску али да је неопходно да се прије тога јавно извини због агресије на Хрватску и злочина. За разлику од њега, предсједник Владе Андреј Пленковић није се изјашњавао о потезу хрватске предсједнице.

Јавне осуде у Хрватској због одлуке Грабар-Китаровић да позове Вучића прекинуте су након саопштења америчке амбасаде у коме је њен потез оцијењен као позитиван искорак будући да су српско-хрватски односи кључ стабилности и напретка у читавом региону. Убрзо након реакције Амбасаде САД у Загребу каже наш саговорник, одржан је састанак Грабар-Китаровић, Пленковића и предсједника Хрватског сабора Гордана Јандроковића како би усагласили заједнички наступ уочи посјете Вучића.

- Пленковић и Јандроковић били су изричити да посета треба да буде више од протоколарне и да мора да се инсистира на заштити националних интереса и тековина домовинског рата. Договорено је да ће Хрватска инсистирати на питању несталих, решавању границе, отварању архива, поред главног захтева за успостављање функције представника хрватске заједнице у Народној скупштини Србије - рекао је наш саговорник.

Изјаве

Александар Вулин рекао је јуче да усташтво и усташе никада нису изашли из политике и јавног живота Хрватске и да очекује да ће Александра Вучића током посјете Загребу дочекати усташе.

Гордан Јандроковић је истакао да су то деструктивни сигнали који могу покварити напоре који су до сада учињени да би до сусрета уопште дошло и да би имао позитиван резултат.

- Вулин је Вучићев близак сарадник и на предсједнику Србије је да своје сараднике упозори да пазе шта говоре - казао је Јандроковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана