Вучић телефоном са Додиком након вечере са члановима Предсједништва БиХ

Срна
Вучић телефоном са Додиком након вечере са члановима Предсједништва БиХ

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, након вечере са члановима Предсједништва БиХ у Београду, рекао је генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.

„То је важно. У разговорима са врхом БиХ, свакако не занемарујемо и интерес Републике Српске и зато је тај контакт битан. Али видећемо, данашњи дан је изузетно важан за исход ове посете“, рекао је Селаковић за Радио-телевизију Србије, уочи данашњих званичних разговора Предсједништва БиХ са званичницима Србије.

Наводећи да је питање границе са БиХ једно од најважнијих билатералних питања за Србију, Селаковић је истакао да није превелики оптимиста, иако је сигуран да је Србија припремила приједлоге који су у септембру били и ставови бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића приликом Вучићеве посјете Сарајеву.

„Председник је и тада показао и жељу и вољу да се дође до компромисног решења, да ли се са друге стране у међувремену нешто променило, то ћемо да видимо“, рекао је Селаковић.

Он је навео да се за разговоре са Предсједништвом БиХ не може рећи да су лаки, јер се воде са три члана Предсједништва, који дијеле различите ставове.

Према његовим ријечима, осим инфраструктуре и економије, на данашњим састанцима Предсједништва БиХ са званичницима Србије биће ријечи о разграничењу, односно утврђивању граничне линије између Србије и БиХ.

Селаковић је рекао да се у протеклом периоду Србија заиста трудила да се понаша као фактор стабилности, да ничим не провоцира, да не води политику која ће отварати проблеме и стварати нове проблеме.

Он је додао да је Србија под Вучићем то у посљедњих неколико година у доброј мјери и показала, те да је увјерен да ће тако бити и овог пута.

„Ми идемо у сусрет решавању проблема, трудимо се да их решимо, гледамо ка будућности. То је оно што нас везује и често смо спремни да прогутамо кнедлу, да оћутимо на провокацију и да наставимо даље, зато што нам је у интересу будућност и нашег народа, али и сва три народа у БиХ“, рекао је Селаковић.

Он је оцијенио да је атмосфера, када је ријеч о БиХ, често тензична и да се у посљедње 22 године, након завршетка рата у БиХ, с времена на вријеме, на дневном реду нађу неке тензије и размирице.

Селаковић је најавио да ће Вучић до краја година имати и друге важне сусрете, те да му за два дана предстоје дводневни разговори са премијерима Бугарске, Грчке и Румуније, а након тога путује у Париз на конференцију, за коју је добио позив од француског предсједника Емануела Макрона.

Према његовим ријечима, након тога слиједе посјета Куби и веома значајна званична посјета Русији, гдје ће се Вучић срести са руским предсједником Владимиром Путином.

Говорећи о нацрту Европске комисије према коме би Србија могла да постане члан ЕУ до 2025. године, Селаковић је рекао да се први пут помињу неки конкретни датуми, и да Србија ради на усавршавању свог система и бољих услова за живот и да је у многим аспектима испунила услове које неке државе у тренутку уласка у ЕУ нису.

„Питање Косова и Метохије је централно. Србија има поглавље које ниједна друга држава није имала приликом преговора за чланство у ЕУ. То је исувише тешко и комплексно питање. Србија има своје интересе и своје достојанство и наставиће са досадашњом политиком по том питању“, истакао је Селаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана