Vučić sa Lavrovom: Prošli smo sito i rešeto

Agencija
Vučić sa Lavrovom: Prošli smo sito i rešeto

Beograd - Predsjednik Aleksandar Vučić istakao je da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije "nismo nijednom išli jedni protiv drugih".

Kako je rekao, to je rijetki primjer i slučaj bilo kojih naroda u svijetu.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, rekao da danas obilježavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, tokom kojih smo prošli "sito i rešeto", izgubili mnogo ljudi boreći se za slobodu naroda.

Prenio je da mu je Lavrov uručio pismo predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina u kojem na veoma lijep način govori o saradnji dvije zemlje i budućim odnosima.

"Predao sam ministru Lavrovu pismo za predsednika Putina u zahvalnost za sve što je učinio na razvoju dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje i nadi da ih još više unapređujemo", rekao je Vučić.

Rekao je da je napisao još jedno pismo ime građana Srbije za porodicu Romana Filipova, pripadnika ruske vojske i zamolio Lavrova da ga preda.

"Završio sam to pismo govoreći o hrabrosti koja je zadivila srpski narod i građane Srbije. Završio sam kako se govorilo u vreme najvećih heroja, srpskih junaka ‘Za junacima se ne plače, za njima ostaje šta su učinili’", istakao je Vučić.

Predsjednik je istakao da je Srbija nezavisna zemlja i da odluke donosi samostalno, i tako će se i ubuduće ponašati, te dodao:

"A, da li će te odluke u svakom trenutku svima da se dopadnu? Nismo mi ovde da bismo bili voljeni od nekih drugih, već da bi smo radili stvari koje su najboljem interesu naše države i našeg naroda", rekao je Vučić.

Predsjednik je naveo da Srbija neće mijenjati svoju politiku prema Rusiji bez obzira na eventualne pritiske, da joj neće uvoditi sankcije, i da neće mijenjati svoju poziciju vojne neutralnosti.

"Verujem da će biti pritisaka da se naš odnos prema Rusiji promeni, ali Srbija će poštovati svoje tradicionalne odnose s Rusijom i raditi na njihovom daljem razvijanju. Mi smo samostalna zemlja i odluke donosimo nezavisno, svidelo se to nekom ili ne", rekao je Vučić.

On je ponovio da je više puta rekao, i u Vašingtonu i u Briselu i u Moskvi da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da se nada da će EU imati razumijevanja za taj stav.

"Postoji moralna obaveza da se poštuje ono što su naši narodi gradili tokom ovih 180 godina (od uspostavljanja odnosa), ali i pre toga. Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. Nadamo se da ćemo naići na razumevanje EU po tom pitanju zbog specifičnih odnosa naših zemalja. Ako to ne bude slučaj, Srbija je nezavisna i slobodna zemlja", kazao je Vučić.

Predsjednik je prenio zahvalnost Lavrovu na podršci koju Rusija pruža, na poštovanju teritorijalnog integriteta, slobode i nezavisnosti Srbije.

Lavrov: Ako budu pozvane SAD, mi nećemo ostati po strani

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću.

Kako je rekao, Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa evroazijskim savezom.

Lavrov je, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svijetu.

"Uvijek smo bili za to da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze", poručio je on.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovio je da zemlje ne smiju da se stavljaju pred "lažni izbor" da su ili sa Zapadom ili s Rusijom.

Lavrov je, ukazujući da Srbija sarađuje sa NATO-om, ali i sa Savezom za kolektivnu bezbjednost, naglasio da status neutralnosti Srbije jeste jedan do najvažnijih faktora stabilnosti na Balkanu.

Rekao je da se u Srbiji osjeća kao kod kuće, a da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja priliku da se razmotri realizacija dogovora koje su predsjednici Vučić i Vladimir Putin dogovorili tokom brojnih razgovora.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da njegova zemlja neće stajati po strani ako SAD budu uključene u dijalog Beograda i Prištine i ako dobije poziv iz Srbije da se uključi.

On je naveo da EU mora da preduzme dodatne korake kako bi opravdala povjerenje koje je dobila posredujući u dijalogu.

"Mi ćemo saslušati mišljenje Srbije. Ako u dijalog budu pozvane SAD i ako Srbija pozove Rusiju, mi nećemo ostati po strani"", kazao je Lavrov.

Rusija pozdravlja napore Beograda da razvije svoje odnose ne samo s EU već i s Organizacijom za evroazijsku saradnju, rekao je Lavrov.

"Mi znamo da EU u okviru poglavlja o priključenju postavlje neke uslove, između ostalog i neke spoljnopolitičke uslobe, među kojima su sankcije Rusiji i priznanje Kosova", rekao je Lavrov.

On je rekao da sve više zemalja u EU smatra da je politika sankcija Rusiji kontraproduktivna i izrazio uvjerenje da "taj zahtjev neće dugo živjeti".

Statistika može da bude različita, ali apsolutno je jasno da robna razmjena stalno raste i premašuje dvije milijarde dolara.

Kazao je da veze dva naroda datiraju daleko prije uspostavljanja diplomatskih odnosa, i to su duhovne i vjerske veze.

Lavrov je najavio da će sutra prisustvovati ceremoniji predaje mozaika Hramu Svetog Save, što je od posebnog značaja po duhovne odnose.

Prema njegovim riječima, oba naroda će nastaviti da se bore za pravo hrišćana.

"Bez skrivenih namera u Nišu"

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu radi samo u okviru svog humanitarnog mandata, a nije jasno šta rade naše američke kolege u bazi Bondstil, rekao je večeras u Beogradu ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Iza Centra se ne kriju nikakve skrivene namjere. Kada su iznete sumnje čime se bave ruski i srpski službenici, pozvani su predstavnici onih koji sumnjaju, SAD, da obiđu slobodno Centar. Predstavnik SAD mogao se uvjeriti da se Centar bavi isključivo humanitarnim radom", kazao je on.

"U istom regionu, na teritoriji Srbije, na Kosovu, na osnovu odluke UN stvorena je američka baza Bondsil. Dolaze brojna svjedočanstva da nije jasno čime se tamo bave naše američke kolege. Kao odgovor na te sumnje, oni nisu pozvali nikog da dođe u posjetu", rekao je Lavrov podsjećajući da je baza Bondstil uspostavljena na osnovu rezolucije UN.

On je, na konferenciji za štampu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da je Humanitarni centar tokom višegodišnjeg postojanja preduzeo važne operacije, deminirao ogromne teritorije, pomagao u požarima, poplavama u zemljama regiona, kao što su BiH, Makedonija, Grčka.

Ruski i srpski službenici koji rade u Centru obavljaju svoje poslove i ispunjavaju obaveze u skladu sa mandatom i pružaju pomoć po potrebi, kao što je bilo u elementarnim nepogodama, istakao je ruski ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana