Vučić i Rama prvi put zajedno u TV emisiji

Tanjug
Vučić i Rama prvi put zajedno u TV emisiji

Beograd - Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama po prvi put će zajedno učestvovati u jednoj tv emisiji, koja će, u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi (CDRSE), biti snimljena u Beču, tokom Druge konferencije o Zapadnom Balkanu (NjB6), krajem ovog mjeseca.

Šezdesetominutna emisija biće emitovana par dana kasnije, na nacionalnim televizijama, uključujući i one na srpskom i albanskom jeziku, u svim zemljama regiona: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, Srbiji sa Kosovom, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Emisiju, u kojoj učestvuje i Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju, RTS će emitovati 31. avgusta, a, odmah nakon javnog servisa, emitovaće je i Novinska agencija Tanjug.

Vučić i Rama učestvuju 27. avgusta na Samitu u Beču, u okviru Berlinske inicijative, koju je prošle godine ustanovila Angela Merkel, kancelarka Savezne Republike Njemačke.

Delegacije svih zemalja Zapadnog Balkana, kao i Austrije, Njemačke i Evropske unije, razgovaraće u Beču o problemima i izazovima pred kojima se nalaze zemlje regiona.

Ovoga puta, posebna pažnja Samita Zapadni Balkan 6 (NjB6) biće posvećena projektima u oblasti energetike, saobraćaja, nauke i obrazovanja, a biće govora i o prošlogodišnjoj inicijativi za formiranje Unije mladih Zapadnog Balkana.

Premijer Vučić je najavio da će na Samitu zvanično iznijeti inicijativu da se ustanovi zajednički dan sjećanja na žrtve svih sukoba u ratovima 90-tih, koji bi se obilježavao u zemljama regiona koje su bile obuhvaćene sukobima.

Premijeri Vučić i Rama "probili su led" u odnosima dvije zemlje prošlogodišnjim susretom u Beogradu i uzvratnom posjetom srpskog premijera Tirani.

Očekuje se da će i ova specijalna emisija, koju će realizovati regionalna tv produkcija Okruženje, pri Centru za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi, nevladinoj organizaciji sa sjedištem u Solunu, biti velika mogućnost da se otvoreno govori o zajedničkim interesima i problemima koji ometaju realizovanje tih interesa. Dva premijera, kojima će se pridružiti i Svilanović, razgovaraće, pred publikom u studiju i četiri specijalna gosta sa Zapadnog Balkana.

Razgovor u okviru ovog specijalnog izdanja vodiće izvršna direktorka Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi Zvezdana Kovač i portparol Savjeta za regionalnu saradnju Nenad Šebek.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana