Vućić i Dodik položili vijence na spomenik junacima Cerske bitke FOTO

Agencije
Vućić i Dodik položili vijence na spomenik junacima Cerske bitke FOTO

Beograd - Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas su zajedno položili vijenac na centralno spomen-obilježje junacima Cerske bitke, koja je u istoriji ostala zabilježena kao prva saveznička pobjeda u Prvom svjetskom ratu.

Vijence su položili i izaslanici predsjednika Srbije i predsjednika Narodne skupštine, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, ministar odbrane Bratislav Gašić, praunuka vojvode Stepe Stepanović i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.

Prethodno je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio svetu arhijerejsku liturgiju u Spomen-crkvi na Ceru, a potom i pomen cerskim junacima na platou ispred centralnog spomenika na kom stoji simbolična poruka „Vaša dela su besmrtna“.

U nastavku državne ceremonije povodom obilježavanja 100 godina od Cerske bitke, obratiće se premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Srpska vojska je u avgustu 1914. pod komandom generala Stepe Stepanovića porazila daleko nadmoćniju austrougarsku vojsku, izazvavši šok i nevjericu u Beču i Berlinu, a oduševljenje među saveznicima, jer je okončana kao prva velika saveznička pobjeda u Prvom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana