Вучић и Чубриловић: Велико разумијевање између Србије и РС

Срна
Вучић и Чубриловић: Велико разумијевање између Србије и РС

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић констатовали су данас у Београду да постоји велико разумијевање између Србије и Српске, као и добри политички и економски односи, на основу Споразума о специјалним паралелним односима.

Вучић је поновио да Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, али уз јасно поштовање Дејтонског споразума и уважавање интереса Републике Српске, јер сматра да је то основни услов стабилности региона, саопштила је Служба за сарадњу са медијима предсједника Србије.

“Србија је свесна да пут ка бољој будућности води кроз активну сарадњу у бројним областима које су од обостраног интереса Републике Србије и Босне и Херцеговине, и континуитрано позива све политичке актере у БиХ на даље активности у том правцу. Рачунамо на превладавање свих унутрашњих и спољних политичих изазова у БиХ, како би се омогућио неоматан економски развој за све њене грађане”, истакао је Вучић.

Чубриловић је изјавио да је са предсједником Србије данас у Београду разговарао о будућој сарадњи Републике Српске и Србије, као и да је Вучић опредијељен да помаже Републику Српску као ентитет у саставу БиХ.

“Та сарадња ће се одвијати у формама кроз које се и до сада одвијала, признаје легалну власт која је тамо и нема намјеру да на други начин утиче”, рекао је Чубриловић новинарима након састанка са Вучићем.

Чубриловић је нагласио да је сарадња Републике Српске и Србије “увијек била на завидном нивоу, али никада конкретније него посљедњих неколико година”.

Он је рекао да је Вучићу захвалио за досадашњу сарадњу, истакавши да су разговарали и о перспективама и будућности те сарадње.

“И увијек је то предсједник Србије наглашавао - уз уважавање Дејтонског мировног споразума, посебан статус Републике Српске и све оно што је Србија до сада радила тим путем ће се наставити”, рекао је Чубриловић.

Одговарајући на питања новинара, Чубриловић је рекао да са Вучићем није разговарао о страном мијешању у изборе у БиХ.

“Нисмо о том питању разговарали и могу само да поновим да то говори човјек који има најбоље информације на овом простору”, рекао је Чубриловић.

Чубриловић је претходно данас са предсједником Скупштине Србије Мајом Гојковић потписао Меморандум о формирању Комисије за сарадњу парламената Републике Српске и Србије.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана