Vučić: U Mostar u aprilu dolazi do sada najveći broj srpskih kompanija

Srna
Vučić: U Mostar u aprilu dolazi do sada najveći broj srpskih kompanija

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će na predstojeći međunarodni privredni sajam u Mostaru doći najveći broj srpskih kompanija do sada.

"Ovde je reč o jednom dodatnom tržištu koje nije samo Banjaluka, Bijeljina, Trebinje, gde su srpski proizvodi najprisutniji, čak i Sarajevo, gde imamo do određenog stepena i određenog procenta prisustvo naših kompanija i naših proizvoda", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.


Vučić je ukazao da će učešće na tom sajmu biti prilika za promociju srpske privrede i na širem tržištu zapadne Hercegovine, zapadne BiH, pravljenju kontakata između poslovnih ljudi.

On je ocijenio da će učešće na sajmu biti i prilika za bolje uspostavljanje odnosa između Srbije i BiH s jedne strane, i s druge strane sa predstavnicima hrvatskog naroda na ovom području.

"I to je, mislim, od strateškog interesa za Srbiju. Tako smo se ponašali, tako ćemo da se ponašamo. Za mesec dana opet smo u Mostaru. Ovde nas uvek lepo dočekaju, prime i očekujemo da to bude dodatni pomak u razvoju naših ekonomskih odnosa", rekao je Vučić.

Vučić: Izetbegovićeve tvrdnje uopšte nisu tačne

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Mostaru da u narednih sedam mjeseci teško da će doći do dogovora BiH i Srbije o granici zbog predstojećih izbora, jer Srbija ima zahtjeve da se naprave izmjene granice oko hidrocentrala i tamo gdje prolazi pruga, što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao naglasivši da to nije istina i da Izetbegović očigledno nije pročitao najnoviji prijedlog Srbije.

Izetbegović je mišljenja da se sve diže na kvadrat u predizbornim periodu.

"Srbija ima zahtjeve da se naprave izmjene granice oko centrala i tamo gdje prolazi pruga. BiH već 30, 40 godina ne dobija ništa od potopljenog zemljišta. Ima tvrdnji da smo i centrale gradili zajedno. Ali te stvari ne presjecaju predsjednici. Upravo zbog toga sam insitirao da se detalji rješavaju na nižem nivou. Ako ne možemo riješiti sami, preostaje arbitraža. BiH ne bježi ni od toga, ali mislim da možemo riješiti pitanje granice između BiH i Srbije", naveo je Izetbegović.

Vučić je reagovao na Izetbegovićeve riječi ističući da "to nije uopšte tačno".

"U prijedlogu koji sam zvanično dostavio BiH uopšte ne piše ovo o čemu je govorio gospodin Izetbegović. Vidim da to nije čitao. Stari prijedlog je bio da se izvrši devijacija granice. Riječ je o svega 14 i 37 hektara. Srbija za sebe ne traži ništa, već je BiH zauzvrat ponudila znatno kvalitetniju zemlju. Evo prihvatamo i to da granica ide sredinom toka rijeke Drine. Srbija je vršila eksproprijaciju sa druge strane rijeke Drine, mi smo ulagali u to, i tražili pravo prolaza i korištenja na 99 godina. I za dio pruge Beograd - Bar smo ponudili kvalitetnije zemljište. Nije ovdje riječ da neko hoće dio teritorije BiH. Ja se nadam da ćemo dogovor postići", naglasio je Vučić.

On je rekao da su i ranije dvojica članova Predsjedništva BiH bila spremna da prihvate prijedlog Srbije koji je kompromisan.

"Spremni smo i dalje razgovarati i mislim da to nisu tako krupni problemi, to je 373 kilometara granice i mislim da to možemo riješiti mnogo brže", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana