Vučić: Srbija želi što bliže odnose sa RS

Srna
Vučić: Srbija želi što bliže odnose sa RS

Bijeljina - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da su infrastrukturni projekti od presudnog značaja za sve u regionu i da je stabilnost na zapadnom Balkanu najvažnija za Srbiju.

Vučić je gostujući na BN televiziji rekao da je razgovarao mnogo puta sa rukovodstvom BiH o toma kako smanjiti carinske barijere, rekavši da smatra da je dobra ideja izgradnja zajedničkog garničnog prelaza. 

Vučić je rekao da Srbija želi što bliže odnose sa RS, a isto tako i sa BiH. 

"BiH je država koju mi poštujemo - RS volimo - i nijedno ni drugo ne krijemo i otvoreno to govorimo na svakom mestu...Mislim da je to pošten, iskren, odgovoran i ozbiljan odnos", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje kako Srbija vidi BiH.

Kako je dodao, poslije 25 teških godina moramo da se okrenemo na to da odnose unaprijeđujemo, jer moramo da razmišljamo o generacijama koje dolaze.

Na pitanja u vezi sa pominjanjem eventualnog stvaranja trećeg, hrvatskog entiteta i da li to predstavlja, kako neki kažu Pandorinu kutiju, ili sa druge strane da bi to bio doprinos stabilizaciji prilika, Vučić je odgovorio: "Srbija poštuje Dejtonski sporazum, Srbija poštuje svaki dogovor tri konstitutivna naroda".

Vučić je rekao da Srbija ne želi da na bilo koji način narušava unutrašnje odnose u BiH.

"Stabilnost na celom zapadnom Balkanu je najvažnija za Srbiju", istakao je premijer Vučić i dodao da je uloga Srbije da bude stabilizujući faktor na svakom mjestu.

On je ponovio potrebu izgradnje infrastrukturnih projekata, navodeći da je zato o pruzi Sarajevo - Beograd razgovarao i sa predsjednikom RS Milorad Dodikom i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

"Treba nam što manje granica i prepreka", naglasio je između ostalog premijer Srbije

On je naveo da je Srbija spremna za uklanjanje svih prepreka i da je uvijek spremna za pobljšanje života, trgovine i zajedničkog rada. 

"Smatram da je to u interesu svakog građanina, bilo da je on Srbin Bošnjak Hrvat ili pripadnik bilo koje druge nacije", dodao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija je spremna da u tome bez ikakvih ograda učestvuje kao i u brojnim infrastrukturnim projektima, uz ocjenu da su ti projekti od presudnog značaja za sve na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana