Вучић: Реаговаћемо рационално и одговорно, не контрамерама

Танјуг
Вучић: Реаговаћемо рационално и одговорно, не контрамерама

Београд - Србија ће реаговати мирно, рационално и одговорно на мјере Приштине, најавио је вечерас предсједник Србије Александар Вучић, који је сазвао сједницу Савјета за националну безбједност.

Предсједник Србије је прецизирао да Србија неће повући никакве контрамјере, јер, као поуздан партнер, не жели да крши ни Споразум о стабилизацији и придруживањум нити ЦЕФТА споразум.

Најавио је да ће се сутра састати са представницима Срба са Косова и Метохије.

Захвалио се Федерики Могерини на позиву Приштини да одмах укине ту одлуку, те примијетио да би било добро да је ЕУ тако резолутно реаговала на прве мјере од 10 одсто повећање такси на робу из Централне Србије.

Нагласио је да медији земаља које су признале Косово инсистирају на томе да је Приштина повећала таксе због тога што није примљена у Интерпол, а што приписује кампањи Србије, али, указао је, Србија није тиме прекршила ниједан споразум.

Вучић: Четири циља мера Приштине

Предсједник Вучић изјавио је вечерас да Приштина има четири циља које жели да оствари дизањем такси на робу на 100 одсто, а први је да изврши до сада највећи притисак, који би водио безусловној "капитулацији" Београда и пуном признању независности.

Вучић је рекао да је други циљ те апсолутне забране трговине да у тишини проведе најснажније и најбрже етничко чишћење и протјеривање Срба са КиМ и јужно и сјеверно од Ибра.

Као трећу ствар због које је Приштина предузела најновије мјере Вучић види притисак на међународне организације и институције да им учине неке уступке по питању визне либерализације и да покажу да су у стању да изазову ескалацију и дестабилизацију.

"Четврто, плашили смо се да кажемо да је и то могући циљ, а то је долазак до сукоба и потпуне дестабилизације региона зарад нечијих туђих интереса или неких својих интереса, јер мирним путем и дијалогом своје интересе не могу да испуне у мјери и на начин на који су жељели", нагласио је предсједник Вучић.

Вучић с амбасдорима Квинте и ЕУ: Пиштина ризикује ескалацију сукоба

Предсједник Републике Србије Александар Вучић је, на вечерашњем састанку, амбасадоре земаља Квинте - САД, Велике Британије, Француске, Италије и Њемачке, као и шефа Делегације Европске уније, упозорио на могуће посљедице најновијег неодговорног потеза Приштине о повећању такси на српску робу, којим је кренула у додатно кршење ЦЕФТА споразума.

Он је изразио очекивање да ће земље Квинте, као и Европска комисија, указати Приштини на неприхватљивост једностраних потеза, којим ризикују ескалацију сукоба и доводе у опасност мир и стабилност у региону.

Вучић је рекао да Србија није прекршила ниједан споразум или договор, супротно Приштини, која није испунила ни одредбе Бриселског споразума.

Присутни амбасадори су изразили забринутост због могуће дестабилизације, као и за будућност дијалога, апелујући на Вучића и Владу Републике Србије да рационално и мирно приступе рјешавању најновије кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана