Вучић: Разумемо се иако многи желе да се мрзимо

Ведрана Кулага
Вучић: Разумемо се иако многи желе да се мрзимо

Сарајево - Чини ми се да смо успели да променимо атмосферу и да упркос жељи многих да се увек говори о проблемима и мржњи то превазиђемо и да се разумемо боље него раније, изјавио је у петак у Сарајеву предсједник Србије Александар Вучић.

Он је другог дана званичне посјете БиХ свечано дочекан испред зграде Парламента БиХ, гдје му је добродошлицу пожељело руководство те институције. Након састанка са њима, Вучић је разговарао са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем, а доминирале су економске теме. Вучић је рекао да је циљ подизање трговинске размјене између двије земље на два милиона евра годишње. Предсједник Србије је рекао да су разговарали и о начину за развој инфраструктуре у Подрињу с обје стране Дрине.

Истичући да је задовољан атмосфером и разговорима у Сарајеву, Вучић је рекао да очекују заједничку сједницу Савјета министара БиХ и Владе Србије до краја године и да је до тада могућ и његов састанак са члановима Предсједништва БиХ у Београду, што би дало подстицај за даље унапређење односа.

- Важно је да наш поглед буде усмерен у будућност. Не морамо заборављати прошлост, нико нас на то не тера, али важно је да се концентришемо на будућност - рекао је Вучић.

Подвукао је да нема потребе да од Србије било ко прави баука, јер је она искрен пријатељ БиХ.

- Покушајте поверовати у то и покушајте да разумете Србију и да некада уђете у наше ципеле. Онда ћете да разумете колико сам говорио истину. Погледајте како се Србија понаша према БиХ, никада није довела у питање њен територијални интегритет, ни на који начин се не меша у унутрашње односе у БиХ. На свим местима Србија је говорила у прилог БиХ, а од БиХ очекује исти пријатељски однос - казао је Вучић.

Звиздић је истакао да БиХ и Србија дијеле интенције које су у вези са чланством у ЕУ, што је путоказ за даљи развој сарадње.

- Реализацијом пројеката можемо значајно повећати обим спољнотрговинске размјене и обим економске сарадње. То ће бити приоритети и циљеви ка којима ће Савјет министара бити усмјерен. С тим циљем договорили смо се да заједничка сједница Савјета министара и Владе Србије буде одржана до краја године, вјероватно крајем новембра. Домаћин ће бити Србија - рекао је Звиздић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић, који су били у делегацији, разговарали су са министром спољне трговине и економских односа Мирком Шаровићем, министром комуникација и транспорта Исмиром Јуском и министром финансија и трезора БиХ Вјекославом Бевандом. Шаровић је казао да је са Љајићем разговарао о пројектима БиХ и Србије кроз различите платформе за западни Балкан.

- Ријека Дрина би могла бити мали економски тигар. Заосталост у развоју тог региона и са једне и са друге стране Дрине је видљива, али та ријека може пружити динамичност укупним односима - рекао је Шаровић.

Јуско и Михајловићева су оцијенили да је брзи пут Београд - Сарајево изузетно важан пројекат за обје земље и да никоме није у интересу да он пропадне. Јуско је рекао да још није добио одговор на писмо које је прије 75 дана послао турском министру тражећи одговор на питање колико новца Турска намјерава да уложи у овај пројекат и на који начин, односно да ли је то концесија или кредит.

Вучић и челници Парламента БиХ су изразили задовољство што политички односи иду узлазном путањом.

СНСД: Односи Србије и РС на највишем нивоу

СНСД је саопштио да је посјета Александра Вучића Источном Сарајеву и РС најбољи доказ да су односи Србије и Српске на највишем нивоу.

- То је на најбољи начин потврђено и послије недавног сусрета руководстава РС и Србије када је договорено да ће Србија са 5,5 милиона евра подржати пројекте у Српској и у другим општинама у којима претежно живе Срби - наводи СНСД.

Ова странка је поздравила Вучићеву посјету БиХ и поруке које је послао, јер на најбољи начин потврђују да је Србија кључни фактор стабилности у региону.

- Одговор БиХ на пријатељство Србије оличен је, нажалост, у срамној чињеници да, ни послије више од двије године, институције БиХ нису урадиле апсолутно ништа да открију починиоце и организаторе напада на Вучића у Сребреници - истакао је СНСД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана