Вучић, Путин: Србија не пристаје на понижења

Срна
Вучић, Путин: Србија не пристаје на понижења

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да му је част што је имао прилику да у Србији угости предсједника Руске Федерације Владимира Путина, искреног и доказаног пријатеља Србије и њеног народа.

Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Путином у Палати Србија, рекао да је упознао госта о дешавањима на Косову и Метохији, увођењу такси и оснивању војске, те да је Србија у вези с тим добили значајну подршку од руског предсједника.

"Србија је увек спремна за разговоре и компромисе, али не пристаје на понижења. Никоме нећемо дозволити да понизи Србију", нагласио је Вучић и изразио захвалност Русији на подршци у очувању територијалног интегритета Србије.

Предсједник Србије је истакао да без Русије неће бити никаквог рјешења за Космет и да ће се прије сваког рјешења свакако посавјетовати са предсједником Путином.

Вучић је подсјетио да су вођени преговори све док Приштина није увела стоодстотне таксе на робу из централне Србије и БиХ, те да је проблем што Албанци не желе компромис.

"Можда ће једног дана желети. Не могу бити оптимистичан и говорити о решењу, у овом тренутку га не видим. Надамо се да ће га бити, али мислим да није реално да га у неком скоријем року постигнемо", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је Србија спремна за разговоре и компромисе са Албанцима, али да неће пристати на понижење. "Ми ћемо истрајавати у томе, али понављам да никоме нећемо дозволити да унизи Србију", поручио је Вучић.

Он је навео да је предсједника Путина обавијестио и о оснивању такозване војске самопроглашеног Косова. "Чини ми се да смо и по том питању добили подршку", додао је Вучић.

Он је рекао да је са Путином, осим о Косову и Метохији, разговарао о свим темама друштвеног живота и унапређењу економске сарадње.

Вучић је истакао да је задовољан напретком сарадње у свим областима, да је Србија поуздан партнер Русији, те да је током данашњих разговора са Путином постигнут висок степен сагласности о свим темама.

Наводећи да је данас потписан знатан број споразума, Вучић је нагласио да је постигнут и договор о складишту гаса, гасним електранама и гасификацији Србије у потпуности, што ће бити додатни економски напредак.

"Никада нисмо потписали толико споразума, из готово свих сфера, наша трговинска размена је порасла, наши економски односи су све бољи, разговарали смо о свим пословима који су пред нама", рекао је Вучић.

Вучић је пренио да је Путин рекао да је Србија веома дисциплинована земља, да испуњава своје обавезе, нема више дугова, те да је поуздан партнер Русији.

"Задовољни смо напретком сарадње у свим областима, трговинска размена је највећа до сада. Разговарали смо и о инфраструктури, железницама, које ће бити кључни вид транспорта у будућности. Важна нам је и војна сарадња и захвални смо Русији на помоћи за опрему по повољнијим ценама", истакао је Вучић.

Вучић је најавио да ће Русија донирати још пет милиона евра за завршетак радова на Храму Светог Саве, те да ће руска држава Србији вратити 166. страницу Мирослављевог јеванђеља.

Одговарајући на питање о интересовању британских медија за Путинову посјету и да ли очекује притиске да се покваре односи са Русијом, Вучић је рекао да он нема проблем с тим ко ће шта да говори у свијету.

Вучић је рекао да се Србија дичи и поноси чињеницом да је независна, слободна и суверена земља, не само у чувању интегритета, него и у доношењу одлука на основу воље грађана, а не других влада.

"Ми поштујемо Британце, ми мали, они велики, али ни Британци, ни било ко други неће одлучивати коју политику ћемо да водимо, него грађани Србије", рекао је Вучић.

Он је наопменуо да Србија има стратешки правац, озбиљну политику коју не мијења и тешко да ће је неко други промијенити.

Вучић је поручио да ће Србија, док год је он предсједник, водити политику коју је зацртала и биће независна земља која ће да води рачуна о својим интересима.

Путин: Неразумни кораци Приштине воде дестабилизацији

Руски предсједник Владимир Путин истакао је данас да се Русија залаже за постизање узајамно прихватљивог рјешења између Београда и Приштине, у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

Он је на конферецији за новинаре у Београду нагласио да Русија дијели забринутост грађана Србије у вези са неразумним корацима Приштине, који могу довести до дестабилизације на Балкану.

"Нема заједнице српских општина. Мора се више поштовати међународно право да би се дошло до праведног рјешења... Руски став је познат и слажемо се да је неопходно узајамно прихватљиво рјешење на основу Резолуције УН 1244", додао је Путин.

Он је изразио жаљење што су приштинске власти у протекло вријеме предузеле провокативне кораке, те додао да је одлука о трансформацији Косовских безбједносних снага /КБС/ у војску представља кршење Резолуције 1244, која не допушта било какво формирање војске, осим присуства војног контингента УН.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана