Vučić: Istorijski susret u Zagrebu, Kitarović: Hrvatska neće blokirati Srbiju

Tanjug
Vučić: Istorijski susret u Zagrebu, Kitarović: Hrvatska neće blokirati Srbiju

Beograd, Zagreb - Predsjednik vlade Aleksandar Vučić uvjeren je da će sporazum koji će biti potpisan u ponedjeljak sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović biti istorijski i da će biti temelj za rejšavanje svih spornih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Vučić je za HRT, uoči susreta sa hrvatskom predsednicom i potpisivanja deklaracije o unapređenju odnosa i riješavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske, rekao da dvije zemlje imaju zajednički interes za dugoročnim mirom i stabilnošću i da bi Srbi i Hrvati trebalo više da razgovaraju i da pokažu veće poštovanje:

- Trebalo bi da češće uđemo Hrvati u srpske cipele, a Srbi u hrvatske cipele. Čini mi se da bismo se bolje razumeli.

On je rekao da Srbija i Hrvatska imaju jedan zajednički ključni interes, a to je da dugoročni mir, dugoročnu stabilnost i neuporedivo bolja ekonomska saradnja.

- Mislim da će ovo biti jedan od najznačajnijih sporazuma koji su Srbija i Hrvatska ikada potpisale. Mislim da je mnogo dobro volje pokazano i mislim da će to da bude jedan dobar, odličan temelj za sve buduće sporazume i da ce ostati u istoriji upisan ovaj sporazum - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da dvije zemlje imaju neriješene probleme, poput graničnne linije, sukcesije, pitanja privrednih društava, pitanje dugova, prava manjina, nestalih i naglasio da želi da se to završi.

Govoreći o parlamentarnoj zastupljenosti hrvatske manjine u srpskom parlamentu, Vučić je rekao da je Srbija spremna da otvori svaku vrstu pitanja i svaku vrstu razgovora, ali da to mora da bude jednak odnos prema svim manjinama, dodajući da Hrvati nisu ni blizu najveće manjine u Srbiji.

Upitan da li je zadovoljan povratkom Srba u Hrvatsku, Vučić je rekao da nije, ali da se o tome razgovara otvoreno kao što se razgovara i o nekim drugim pitanjima koja su bolna za Hrvate.

- I nemam nikakav problem da ta pitanja otvorimo, jer ja znam da kada dođemo do tog emocionalnog nivoa, da se tu nikada nećemo saglasiti. I da mi sad pričamo o "Oluji"... 99 odsto Hrvata tretiraće to kao herojski poduhvat i slaviće, a 99 odsto Srba su najtužniji tog dana zbog progona i napuštanja ognjišta - rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je vrijeme da se pitanje nestalih konačno završi što je obaveza i jedne i druge strane, navodeći i da je Srbija spremna da radi ozbiljno i odgovorno po pitanju otvaranja arhiva.

Kad je riječ o uslovima Hrvatske za otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima sa EU i međunarodnoj jurisdikciji Srbije za ratne zločine, Vučić je rekao da takav zakon ima 11 ili 12 zemalja Evropske unije i da to ne može da bude uslov EU u procesu proširenja.

Dodao je i da je važno da se poglavlja u pregovorima otvore.

- Ako se otvore, otvore, ako se ne otvore, mi ćemo i dalje da gledamo da gradimo što je moguće bolje odnose sa Hrvatskom bilateralno. To zavisi od Evropske unije, nama su ruke tu vezane - rekao je Vučić.

Upitan da li je to pitanje sa Hrvatskom i EU riješeno u smislu početka pregovora, on je rekao da se nada da će da bude.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je rekao da je činjenica da Hrvati iz različitih razloga teže podnose srpsko prisustvo nego što Srbi podnose hrvatsko. On je rekao da je zadovoljan činjenicom da Srbija ima dosta investitora iz Hrvatske i da su najveći trgovinski lanci iz te zemlje, dodajući da je Hrvatska jedan od najznačajnijih spoljno-trgovinskih partnera.

- Tu saradnju, mislim da možemo da uvećavamo u budućnosti i po pitanju turizma i usluga i mnogih drugih stvari, ali za to je potrebna drugačija politika i drugačije emocije - rekao je Vučić i dodao da je bolja ekonomska saradnja jedan od ciljeva sutrašnje deklaracije.

Na pitanje da li mu smeta ulazak Crne Gore u NATO, Vučić je odgovorio odrečno, ističući da Srbija poštuje sve druge države, kao što traži da drugi poštuju njenu nezavisnost i suverenitet. Na konstataciju novinara da ima dobre odnose sa Rusijom i da je nedavno bio u Moskvi kod predsjednika Putina, Vučić je rekao da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, odlične odnose sa Kinom, odlične odnose sa svim evropskim zemljama.

- Verujem da će i sa Hrvatskom da bude mnogo bolje - dodao je Vučić.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da Hrvatska ne namjerava da blokira Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i da postoji iskrena volja obe zemlje da se rješavaju otvorena pitanja, među kojima su najvažnija pitanja granice, nestalih i manjina.

- Razgovori koje ću sutra imati s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem neće biti puki protokol, već su rezultat iskrene volje obe strane da krenemo naprijed rekla je Kolinda Grabar Kitarović i dodala:

- Ovo nije protokolarni susret, niti je motivisan od strane međunarodne zajednice. Motivisan je našom voljom i željom da učinimo konkretke korake u cilju približavanja i toga kako da riješimo za obe strane goruća pitanja - granice, nestalih llica i manjina - rekla je hvratska predsjednica za RTS.

Nemoguće je u ovom trenutku predvidjeti koliko će biti lako ili teško riješiti sporna pitanja, ali, recimo, granice ćemo se truditi da rešimo zajedno i sami, a ako baš ne bude moguće, obavezaćemo se da tražimo pomoć međunarodnih faktora, navela je Grabar Kitarović.

Ona se, međutim, nije složila s opaskom da srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj teže riješava neka životna pitanja nego ostali građani Hrvatske.

- Ne bih se s tim složila i ne bih se složila da na zaštiti srpske manjine nije dosta učinjeno. Mi se moramo obavezati da ćemo zaista štiti prava manjina i time zaštiti nešto što je bogatstvo i jedne i druge zemlje - navela je hrvatska predsjednica, primjetivši da važna životna pitanja ne mogu da riješe mnogi građani Hrvatske, te da je to problem države.

Životni standard, posao, održivi razvoj su pitanja uređenja države, čiji mora da bude da mladi ostanu u Hrvatskoj, bez obzira koje su nacionalnosti.

Na pitanje misli li da će imati probleme da realizuje dogovore koje bude postigla sa sprskim premijerom, Grabar Kitarović je rekla da ne vjeruje da će u realizovanju ciljeva ostati usamljena, jer riječ je o pitanjima koja su u nacionalnom interesu Hrvatske, ali i u interesu dobrosusjedskih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana