Вучић: Ако нас неће у ЕУ, нека не коче наш развој

Танјуг
Вучић: Ако нас неће у ЕУ, нека не коче наш развој

Ако нас неће у ЕУ, важно је само да не коче наш развој и да не условљавају Србију с ким ће да сарађује, поручио је данас предсједник Србије Александар Вучић.

Он је то изјавио поводом неких ставова да ЕУ није потребно даље проширење, укључујући Србију.

“Ми желимо да припадамо друштву слободних европских земаља”, рекао је Вучић новинарима у Пекингу.

Како је рекао, сарађујући са ЕУ, желећи да испуњавамо своје обавезе и отварамо нова поглавља и да нека стара затварамо, Србија ће радити и сарађивати са свим другим земљама.

“Ми смо овде, у Кини, широко отворили врата Србији. Нећемо их затварати и нећемо их држати само одшкринутим него ћемо у пуни замах да их отворимо, да што више сарађујемо са свима - Кинезима, Турцима, Русима, Египћанима. Свима могућима. И наравно са ЕУ, то се подразумева”, каже Вучић и додаје:

“Само немојте да нам говорите - немојте са овима, али ми вас нећемо.”

Он је то рекао одговарајући на питање новинара како види поруку Манфреда Вебера, једног од кандидата за предсједника ЕК, да Унији у овом тренутку није потребно проширење.

Како додаје, биће добро чути од канцеларке Меркел и предсједника Макрона - хоће ли нас или неће.

“Е, сад, кад вас неко не жели... можете да јурите неко време, али после извесног времена то губи смисао”, каже он.

Србија се, нагласио је, свакако налази на европском путу, радимо све како би земља била пристојна, економски снажнија и демократски уређена, али ћемо сарађивати са свима.

Он је указао да, за разлику од многих земаља, код нас нема хапшења оних који другачије мисле, малтретирања, батинања, као и да они који другачије мисле могу да раде многе ствари, од којих неке чак нису у складу са законом.

“Тиме показујемо своје слободарско и демократско опредељење и желимо да припадамо друштву слободних европских земаља. Ако нас неко неће, важно је да нам не зауставља развој. И то је од суштинског значаја”, истакао је предсједник Србије.

Вучић је истакао да није успио да пронађе Веберову изјаву, која је и њега заинтересовала, те да је нашао само дио који се тиче његовог односа према Турској.

“Видео сам сукоб између њега и Ципраса и жестоку реакцију грчког премијера, јер је Вебер подржао Нову демократију”, напоменуо је Вучић.

Додао је да се нада добрим порукама из Берлина.

“Верујем у боље поруке. А оно што ја знам јесте да ће Србија убрзано екононмски да се развија и да то нико не може да заустави”, закључио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана