Vrijeme prijave glavni kriterijum za funkciju

Goran Maunaga
Vrijeme prijave glavni kriterijum za funkciju

Sarajevo - Ministarstvo pravde BiH predložilo je glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića za člana Odbora direktora povjerilačkog fonda za žrtve pri Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a jedan od glavnih parametara na osnovu kojeg je to učinilo je što se on prije prijavio za tu poziciju od Alme Taso-Deljković iz Suda BiH.

U posjedu "Glasa Srpske" je dokument u kojem pomoćnik ministra pravde Milana Popadić sugeriše Ministarstvu inostranih poslova da putem Ambasade BiH u Hagu predloži Salihovića.

- Sugerišemo Ambasadi BiH u Hagu da predloži Gorana Salihovića, imajući u vidu prvenstvo prijave i rang pozicije na kojoj se nalazi za poziciju u Odboru direktora povjerilačkog fonda za žrtve - navedeno je u dopisu Popadićeve.

Predlaganje Salihovića izazvalo je i nove varnice na relaciji Tužilaštvo - Sud BiH. U Sudu BiH tvrde da je njihov kandidat potpuno zanemaren.

- Ministarstvu inostranih poslova upućen je prijedlog samo jednog kandidata uz potpuno zanemarivanje kandidata Suda BiH, koji u cijelosti ispunjava uslove. Kandidat Tužilaštva BiH Goran Salihović za razliku od kandidata Suda BiH Alme Taso-Deljković ne ispunjava nijedan od traženih uslova - tvrdi predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso.

Ona kaže da je kandidat Suda BiH na neobjašnjiv način nestao iz procesa kandidature.

- Ministarstvo pravde je uputilo Ministarstvu spoljnih poslova prijedlog samo jednog kandidata iz Tužilaštva. Nisu nam jasni razlozi kojima se pri tome rukovodilo Ministarstvo pravde ni po čijem nalogu je to urađeno - kazala je Kreso.

Ističe da je Taso-Deljković diplomirani psiholog, da već deset godina uspješno rukovodi Odjeljenjem za podršku svjedocima Suda i da ima ogromno iskustvo u radu sa žrtvama rata s kojima je svakodnevno u kontaktu. Dodaje da je postala i edukator za psihološku podršku žrtvama u regionu i da tečno govori engleski jezik.

- Dostavljeni su kriterijumi koje kandidat treba da ispunjava. Traženo je između ostalog iskustvo u radu sa žrtvama masovnih zločina, komunikacijske vještine i znanje engleskog ili francuskog jezika. To sve ispunjava naš kandidat, za razliku od kandidata Tužilaštva. Salihović nema dana rada sa žrtvama niti govori engleski ili francuski jezik, tako da za to radno mjesto dodatno mora biti plaćen i prevodilac - kaže Kreso.

Ona ističe da će od ministra pravde Josipa Grubeše tražiti informacije o ovom slučaju.

- Pretpostavljam da on nije znao za to i da se radi o namještaljci i dogovoru pojedinaca iz pravosuđa - kaže Kreso.

U Tužilaštvu BiH nisu željeli da komentarišu tvrdnje Kreso.

- Tužilaštvo ne vrši proceduru predlaganja ni izbora nego to rade nadležne institucije - kaže portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

U Ministarstvu pravde kažu da su prijedloge iz Suda i Tužilaštva poslali Ministarstvu inostranih poslova, ali da im je nominacija iz Tužilaštva pristigla mnogo ranije.

- Sekretarijat Međunarodnog krivičnog suda naveo je da je moguće predložiti samo jednog kandidata. Kako je već bila zaprimljena kandidatura za predstavnika Tužilaštva, a zbog kratkog roka, valjano ju je bilo podržati, da se ne bi izgubila kandidatura - naveli su u Ministarstvu pravde.

Koalicija Međunarodnog krivičnog suda zatražila je hitno dostavljanje izjave o kvalifikacijama kandidata. Ministarstvo spoljnih poslova proslijedilo je taj zahtjev Ministarstvu pravde, a ono Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) koji je već spremio odgovor.

Rad u Odboru direktora povjerilačkog fonda za žrtve pri Međunarodnom krivičnom sudu podrazumijeva izuzetno visoku platu, dnevnice i putovanja po cijelom svijetu gdje ima žrtava. Pomoću sredstava sakupljenih kroz dobrovoljne priloge fond sprovodi programe pomoći. Oni su posebno usmjereni na nadoknadu štete koja je žrtvama nanesena zločinima iz nadležnosti suda u Hagu.

 

Varnice na relaciji Tužilaštvo - Sud BiH

*Kreso u dokumentu upućenom Delegaciji EU u BiH navela da je zabrinjavajući pad kvaliteta optužnica koje Sud prima od Tužilaštva te da tužioci izbjegavaju da podižu optužnice za složene predmete koji se odnose na ratne zločine. Salihović rekao da nisu tačni navodi o padu kvaliteta optužnica i da Sud ne pravi izvještaj o radu Tužilaštva

 

*Uzajamne optužbe Suda i Tužilaštva nakon što su uhapšeni u akciji "Gibraltar" pušteni da se brane sa slobode

 

*Salihović naredio uklanjanje video-nadzora u zajedničkim prostorijama Suda i Tužilaštva BiH, gdje se nalaze tajni podaci. Kreso zbog toga zatražila stručnu pomoć od Ministarstva bezbjednosti, koje je zaključilo da taj prostor mora biti pokriven video-nadzorom

 

*Salihović naredio sprovođenje istrage protiv Kreso na osnovu prijave Muhidina Bašića, koji je osuđen za ratni zločin

 

*Na inicijativu članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH na sjednici tog tijela otvorena rasprava o verbalnim sukobima Salihovića i Kreso

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana