Vrijeme ne briše junaštvo vojnika

Vedrana Kulaga
Vrijeme ne briše junaštvo vojnika

Banjaluka - Vojska Republike Srpske (VRS) dala je nemjerljiv značaj u odbrani Republike Srpske, a junaštvo vojnika nikada neće pasti u zaborav.

Tu poruku uputili su ratni komandanti Vojske Republike Srpske povodom obilježavanja 27 godina od osnivanja te vojske koja je, kako su istakli, kada je bilo najteže pokazala najveću snagu i istrajnost da odbrani vjekovna ognjišta i narod na ovim prostorima.

Miko Škorić, komandant Druge oklopne brigade VRS koja je osnovana 10. juna 1992. godine na Manjači kod Banjaluke i bila aktivna na ratištu do novembra 1995. godine, za “Glas Srpske” se prisjetio tih teških vremena i operacija u kojima je učestvovala brigada.

Najvažnija je bila “Koridor 92”, a veliki doprinos dali su u odbrani i stabilizovanju fronta u Doboju, kao i na derventskom i vozućkom ratištu.

Škorić kaže da je VRS pokazala najveću snagu u najteže vrijeme za srpski narod na ovim prostorima. Bilo je to, podvukao je, iznuđen potez jer su Armija RBiH i HVO nastali prije nje.

- Nismo imali drugog izbora nego da krenemo u formiranje VRS. To se desilo tog 12. maja odlukom tadašnje skupštine Srpske. VRS je formirana u rekordnom vremenu i u složenim uslovima, ali na krajnje profesionalan način i to nam je bila i prednost. Veoma brzo je krenula u oslobađanje dijela teritorije jer je namjera Hrvatskog vijeća odbrane i Armije RBiH bila totalna blokada dijela Krajine, odsijecanje od Republike Srpske. Imali smo velike nevolje jer su takvom blokadom uspjeli da animiraju i neke faktore u međunarodnoj zajednici koji su zabranili i letove, umrlo je 12 beba u banjalučkom porodilištu. To je samo dodatno uticalo da se učini napor da brzo formiramo vojsku i da u junu krenemo u ofanzivu oslobađanja i napravimo koridor prema Srbiji - rekao je Škorić. Bilo je to, prisjeća se, vrijeme velikih bitaka i entuzijazma srpskog borca.

- Mnogi su se istakli junaštvom - zaključio je Škorić.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić kaže da je formiranje VRS jedna od najznačajnijih odluka u novijoj istoriji srpskog naroda i da je ispunila sve ustavne i zakonske uloge, a pogotovo istorijsku da odbrani slobodu srpskog naroda, sačuva vjekovne srpske teritorije i da, na kraju, presudno utiče na stvaranje Republike Srpske.

- VRS je posljednja nacionalna vojska koja je formirana na teritoriji BiH kada više nije postojala druga mogućnost za odbranu srpskog naroda, niti je postojala neka druga oružana sila. Bila je istorijska neminovnost da formiramo VRS i da se izborimo za svoju državu - Republiku Srpsku - istakao je Savčić za Srnu.

Komanda Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH u nedjelju će svečano obilježiti 27 godina od formiranja VRS i 14 godina postojanja puka. Centralna manifestacija, kojoj bi trebalo da prisustvuje politički i javni vrh Srpske, biće upriličena u banjalučkoj kasarni “Kozara” gdje će biti održan parastos poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata te položeni vijenci u Centralnoj spomen-soba VRS.

 

Demobilisani borci

Milomir Savčić je, govoreći o položaju demobilisanih boraca VRS, kazao da BORS neće biti zadovoljan sve dok ijedan saborac ima neriješene stambene, egzistencijalne i probleme zapošljavanja.

- Nažalost, danas imamo situaciju da je gotovo nemoguće naći dezertera koji nije zaposlen, ali zato imamo veliki broj boraca koji nisu zaposleni. Ovo je moja osnovna poruka koju moraju svi da shvate i da usmjere brigu na rješavanje problema boraca - rekao je Savčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana