Vrh Srbije nepoželjan u Srebrenici, milioni dobrodošli

K. Ćirković, Ž. Domazet
Vrh Srbije nepoželjan u Srebrenici, milioni dobrodošli

Srebrenica - Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice zločina u Srebrenici, na čijem je čelu načelnik te opštine Ćamil Duraković, otvorio je put novim tenzijama i podjelama odlukom da proglasi državni vrh Srbije nepoželjnim na komemoraciji koja će biti održana 11. jula u Potočarima.

U toj ocjeni saglasni su zvaničnici RS i Srbije poslije nevjerovatne odluke Organizacionog odbora. Duraković je srpskim medijima rekao da su se porodice žrtava žalile zbog toga što je u Memorijalnom centru šetao neko ko negira genocid i da je to uvaženo, te pozvao Srbiju da iskaže jasan stav o genocidu. Duraković je za "Glas Srpske" kazao da će uvijek poželjeti dobrodošlicu premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u Srebrenicu, ali da je Memorijalni centar u Potočarima nešto sasvim drugo.

- Niko, pa ni Vučić ne može da prouzrokuje nešto što će zasjeniti 11. jul koji je posvećen bošnjačkim žrtvama. Ne možemo garantovati da se ne bi ponovilo nešto slično - rekao je Duraković, aludirajući na dešavanja sa prošlogodišnje komemoracije, iako je na njoj Vučić brutalno napadnut i za dlaku spriječen njegov linč.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i član Organizacionog odbora Sadik Ahmetović pohvalio se da je odluka bila njegova ideja.

- Na prvoj sjednici Odbora tražio sam da na komemoraciju ne dolaze oni koji negiraju genocid - rekao je Ahmetović.

Odluka je uslijedila samo nekoliko mjeseci nakon što je Srbija donirala Srebrenici deset miliona maraka. Vučić je naglasio da su predstavnici Srbije razumjeli poruke iz Srebrenice i da ne žele da prave problem na komemoraciji.

- Prihvatamo ideju da smo višak u Srebrenici. Razumem sve što kažu i oni imaju pravo da nekoga ne žele tamo. Oni su kod nas uvek dobrodošli, a i mi smo bili dobrodošli kod njih pre nekoliko mjeseci. Ne bih da ulazim u njihove razloge, ne znam da li je izborna kampanja ili nešto drugo - rekao je Vučić i dodao da Durakovića doživljava kao prijatelja Srbije.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je odluka iz Srebrenice licemjeran potez i korak unazad.

- Godinama su zvali državne funkcionere Srbije da dođu u Srebrenicu. Lani je tamo napadnut premijer Srbije, zamalo je izbegnuto njegovo ubistvo, niko za to nije odgovarao, ali je i pored toga on smogao snage da se dostojanstveno ponaša, a zatim je imao niz kontakata sa opštinom Srebrenica i Srbija je bila donator - rekao je Dačić.

Podsjetio je da je Skupština Srbije jedini parlament u regionu koji je donio Deklaraciju o Srebrenici.

- Bošnjaci treba da se odluče šta hoće, da li hoće da grade sa nama dobre odnose ili će biti antisrpski određeni - kaže Dačić.

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin smatra da se na ovaj način podižu političke tenzije.

- Umesto da idemo napred, mi se vraćamo u sukobe i podele. Vučić nije priznao genocid, jer ne može da prizna genocid. Srbija ne može da prizna genocid. Ujedinjene nacije nisu priznale nikakav genocid - kazao je Vulin.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kazao je "Glasu Srpske" da odluka ne služi pomirenju i smirivanju tenzija.

- Ako bi se svi ponašali kao Duraković i Ahmetović, ponovo bi razbili bilo kakvo povjerenje. Ne vidim razloga da jedni, drugi ili treći ne mogu otići na stratišta - rekao je Mektić i dodao da je postavio pitanje zašto se godinu ne rješava slučaj napada na Vučića i da je dobio odgovor da se miješa u rad Tužilaštva BiH i pravosuđa.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Srebrenici Mladen Grujičić, koji je i kandidat za načelnika Srebrenice na predstojećim lokalnim izborima, ocijenio je Durakovićev odnos prema srpskom rukovodstvu licemjernim.

- Duraković je bio ushićen kao dijete kada je od Srbije dobio pet miliona evra. Sada je pokazao da mu ništa ne znače Srbi ni Vučićeva pružena ruka pomirenja - rekao je Grujičić.

Predsjednik srebreničkog SNSD-a Radomir Pavlović smatra da se ovakvim političkom stavom pokazuje pravo lice prema Srbiji i njenom rukovodstvu.

- Bošnjaci su odbili ruku pomirenja. Cilj prošlogodišnje investiciono-razvojne konferencije bio je da dobiju novac, a ne uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa i saradnje sa Srbijom - istakao je Pavlović.

Šef Kluba SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević rekla je da su Ahmetović i Duraković u predizbornoj kampanji.

- Ako su toliko gadljivi, ne znam zašto onih pet miliona evra Vlade Srbije ne spakuju i vrate nazad - rekla je Pandurevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana