Врх Србије непожељан у Сребреници, милиони добродошли

К. Ћирковић, Ж. Домазет
Врх Србије непожељан у Сребреници, милиони добродошли

Сребреница - Организациони одбор за обиљежавање годишњице злочина у Сребреници, на чијем је челу начелник те општине Ћамил Дураковић, отворио је пут новим тензијама и подјелама одлуком да прогласи државни врх Србије непожељним на комеморацији која ће бити одржана 11. јула у Поточарима.

У тој оцјени сагласни су званичници РС и Србије послије невјероватне одлуке Организационог одбора. Дураковић је српским медијима рекао да су се породице жртава жалиле због тога што је у Меморијалном центру шетао неко ко негира геноцид и да је то уважено, те позвао Србију да искаже јасан став о геноциду. Дураковић је за "Глас Српске" казао да ће увијек пожељети добродошлицу премијеру Србије Александру Вучићу у Сребреницу, али да је Меморијални центар у Поточарима нешто сасвим друго.

- Нико, па ни Вучић не може да проузрокује нешто што ће засјенити 11. јул који је посвећен бошњачким жртвама. Не можемо гарантовати да се не би поновило нешто слично - рекао је Дураковић, алудирајући на дешавања са прошлогодишње комеморације, иако је на њој Вучић брутално нападнут и за длаку спријечен његов линч.

Посланик СДА у Представничком дому Парламента БиХ и члан Организационог одбора Садик Ахметовић похвалио се да је одлука била његова идеја.

- На првој сједници Одбора тражио сам да на комеморацију не долазе они који негирају геноцид - рекао је Ахметовић.

Одлука је услиједила само неколико мјесеци након што је Србија донирала Сребреници десет милиона марака. Вучић је нагласио да су представници Србије разумјели поруке из Сребренице и да не желе да праве проблем на комеморацији.

- Прихватамо идеју да смо вишак у Сребреници. Разумем све што кажу и они имају право да некога не желе тамо. Они су код нас увек добродошли, а и ми смо били добродошли код њих пре неколико мјесеци. Не бих да улазим у њихове разлоге, не знам да ли је изборна кампања или нешто друго - рекао је Вучић и додао да Дураковића доживљава као пријатеља Србије.

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић сматра да је одлука из Сребренице лицемјеран потез и корак уназад.

- Годинама су звали државне функционере Србије да дођу у Сребреницу. Лани је тамо нападнут премијер Србије, замало је избегнуто његово убиство, нико за то није одговарао, али је и поред тога он смогао снаге да се достојанствено понаша, а затим је имао низ контаката са општином Сребреница и Србија је била донатор - рекао је Дачић.

Подсјетио је да је Скупштина Србије једини парламент у региону који је донио Декларацију о Сребреници.

- Бошњаци треба да се одлуче шта хоће, да ли хоће да граде са нама добре односе или ће бити антисрпски одређени - каже Дачић.

Министар за рад Србије Александар Вулин сматра да се на овај начин подижу политичке тензије.

- Уместо да идемо напред, ми се враћамо у сукобе и поделе. Вучић није признао геноцид, јер не може да призна геноцид. Србија не може да призна геноцид. Уједињене нације нису признале никакав геноцид - казао је Вулин.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић казао је "Гласу Српске" да одлука не служи помирењу и смиривању тензија.

- Ако би се сви понашали као Дураковић и Ахметовић, поново би разбили било какво повјерење. Не видим разлога да једни, други или трећи не могу отићи на стратишта - рекао је Мектић и додао да је поставио питање зашто се годину не рјешава случај напада на Вучића и да је добио одговор да се мијеша у рад Тужилаштва БиХ и правосуђа.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Сребреници Младен Грујичић, који је и кандидат за начелника Сребренице на предстојећим локалним изборима, оцијенио је Дураковићев однос према српском руководству лицемјерним.

- Дураковић је био усхићен као дијете када је од Србије добио пет милиона евра. Сада је показао да му ништа не значе Срби ни Вучићева пружена рука помирења - рекао је Грујичић.

Предсједник сребреничког СНСД-а Радомир Павловић сматра да се оваквим политичком ставом показује право лице према Србији и њеном руководству.

- Бошњаци су одбили руку помирења. Циљ прошлогодишње инвестиционо-развојне конференције био је да добију новац, а не успостављање добросусједских односа и сарадње са Србијом - истакао је Павловић.

Шеф Клуба СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Александра Пандуревић рекла је да су Ахметовић и Дураковић у предизборној кампањи.

- Ако су толико гадљиви, не знам зашто оних пет милиона евра Владе Србије не спакују и врате назад - рекла је Пандуревићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана