Врбас и Врбања нису за купање

Сања Амиџић
Врбас и Врбања нису за купање

Бањалука - Купачима, који су раније спас од врућина проналазили расхлађујући се у Врбасу и Врбањи, ове године на руку не иде вријеме, али ни вода за коју је утврђено да је загађена.

Према испитивањима Института за јавно здравство купање у овим ријекама више није препоручљиво, јер је вода на купалиштима микробиолошки неисправна. У Градској управи Бањалука кажу да су узорци за испитивање из Врбаса и Врбање узети почетком јула, а резултати су показали да се квалитет воде у овим ријекама сврстава у трећу класу.

- Упозоравамо становништво да се вода тог квалитета не може користити за купање, пливање, спортове на води и рекреацију, јер може да угрози здравље људи - казали су из Градске управе. Истакли су да сви они који буду игнорисали ово упозорење, то чине на властиту одговорност.

У општини Котор Варош кажу да нису слали на анализу воду са купалишта која су током мајских поплава уништена.

- Претходних година редовно смо слали воду на анализу, али ове године нисмо, јер су купалишта уништена због непогоде која нас је задесила. Купача нема ни због хладног времена и честих киша - казали су из ове општине.

Ништа боља ситуација није ни у сусједној општини Челинац, гдје је поплава уништила сав приобални дио Врбање.

- Вријеме је лоше, киша често пада и мути воду, тако да купача на Врбањи готово и да нема - рекли су у општини Челинац и додали да воду нису слали на анализу.

Из Санитарне инспекције општине Градишка су казали да је вода на отвореним базенима у овој општини исправна за купање, а исправност воде у ријекама нису контролисали, јер нема купача на Сави и њеним притокама.

- Што се тиче временских услова, ова година и није погодна за купање у ријекама. Вода је хладна и мутна тако да људи и нема на овим купалиштима - рекли су у општини Градишка. И у општини Србац кажу да није било потребе да шаљу воду на анализу, јер у овим хладним данима у ријекама се не купају ни најхрабрији.

Доктор породичне медицине Младен Шукало рекао је да било какав контакт са загађеном водом, или нечим другим, за посљедицу има инфекције које се могу одразити на пробавне путеве и кожу.

- Ријеч је о бактеријским инфекцијама коже које се могу закомпликовати, за шта је потребно лијечење антибиотицима, укључивање дерматолога у зависности од тога како се даље ситуација буде одвијала - казао је Шукало и додао да купачи у загађеној води могу задобити инфекцију пробавних путева.

- Симптоми су повраћање, повишена температура и болови у стомаку, који се обично лијече антибиотицима - нагласио је Шукало.

Загађивачи

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић рекао је да је најчешћи узрок загађења вода непоштовање Закона о водама и додао да загађење долази и од бацања и пуштања отпадних вода и материјала у корита.

- Колектор за пречишћавање отпадних вода је основа за чисте ријеке, затим стриктно поштовање Закона о водама, али и што мање бацања смећа и отпада - казао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана