Возни парк пун, за нови пасат 50.000 марака

Маријана Миљић
Возни парк пун, за нови пасат 50.000 марака

Бањалука - Агенција за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета БиХ проширила је свој возни парк, па се на њиховом паркингу уз три службена аутомобила однедавно налази и нови "пасат Б8", за који су искеширали 50.000 марака, чиме је прекршен правилник о условима набавке и начину коришћења службених возила у институцијама БиХ.

Правилником је прописано да ова агенција, која има 21 радника, треба да има три возила - два ниже средње класе и једно средње класе. На паркингу су, међутим, четири возила, а упућени у стање у овој агенцији кажу да није било потребе за посљедњу куповину.

Возило ниже средње класе, чија је вриједност ограничена на 40.000 марака, према правилнику је намијењено замјеницима руководиоца. Аутомобил средње класе, који може да кошта до 50.000 марака, намијењен за руководиоца институције, што значи да је нови "пасат" предвиђен за вршиоца дужности директора агенције Хусеина Нанића.

У Агенцији за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета БиХ су потврдили да посједују три "шкоде октавије". Најстарија је из 2008, а двије су произведене 2011. године.

- Поред три "шкоде", недавно смо путем јавне набавке купили "пасат Б8" који ће бити коришћен за службене потребе с циљем обављања задатака и послова из надлежности Агенције - казали су у овој институцији.

Нагласили су да су због пробијања броја аутомобила које могу да посједују покренули процедуру продаје "шкоде октавије" произведене 2008. године.

- Аутомобил је испунио услове за продају јер је прешао много километара - истакли су у Агенцији за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета БиХ.

Овај аутомобил требало је да буде продат у септембру прошле године, али је продаја обустављена. Агенција је прије неколико дана расписала јавни позив за достављање понуда за прање службених возила, а међу возилима које ће најповољнији понуђач прати у идућих годину је и "шкода октавија" за коју кажу да ће бити продата.

Иако је правилником који је ступио на снагу 1. јануара предвиђена штедња када је ријеч о возилима, институције БиХ из дана у дан показују да не маре за тај документ и набављају луксузне аутомобиле. У већини случајева њихова цијена је једнака максималном износу који могу да дају за лимузине, а у некима је лимит и пробијен. Предсједништво БиХ купило је предсједавајућем Драгану Човићу "ауди А8" који је плаћен 200.000 КМ, а приликом набавке прекршено је неколико прописа. Планом јавних набавки које је Предсједништво БиХ утврдило у априлу 2015. није предвиђена куповина аутомобила, али је он, ипак, купљен 27. октобра. Како би куповина била покривена, план је измијењен, али је њиме куповина одобрена тек 4. децембра. Прописи налажу да три члана Предсједништва имају право на службени аутомобил високе класе појединачне вриједности до 130.000 марака.

Ни министар безбједности БиХ Драган Мектић не штеди на луксузним аутомобилима јер се почастио лимузином БМЊ 5 за коју је искеширано 100.000, док је за његовог замјеника Мију Крешића купљено возило чија је цијена 50.000 КМ. Исти примјер слиједи и Тужилаштво БиХ, које је протеклих дана покренуло процедуру набавке три теренца, која ће платити око 210.000 КМ. Високи судски и тужилачки савјет је расписао јавни позив за куповину новог аутомобила, за који ће издвојити 45.000 марака без ПДВ-а. Лани је и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, којим руководи Мирко Шаровић, расписало оглас за набавку аутомобила вриједног 128.000 марака, а Служба за заједничке послове БиХ оглас за набавку возила од 50.000 КМ.

Слупани ауто

Хусеин Нанић је за вршиоца дужности директора Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета БиХ именован након што му је у новембру прошле године истекао мандат. На чело агенције дошао је крајем 2011. године, а од тада је три пута слупао службени "ауди", након чега је себи додијелио "шкоду" која је била у власништву агенције. Медији су објавили да су све саобраћајке лажиране како би била прибављена имовинска корист од осигурања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана