Vozila krš, vojska živi na konzervama

Vedrana Kulaga
Vozila krš, vojska živi na konzervama

Sarajevo - Dotrajale uniforme, stara i neispravna vozila, loša hrana i sporna bezbjednost u vrhu su liste problema sa kojima i dalje svakodnevno kubure vojnici i njihove starješine u kasarnama i drugim objektima Oružanih snaga BiH.

Na veoma loše stanje u vojsci ponovo je ukazano u izvještaju o radu vojnog povjerenika Boška Šiljegovića za 2016. godinu koji bi poslanici u Parlamentu BiH trebalo da razmatraju početkom marta. Šiljegović ima ovlašćenje da u bilo kojem trenutku nenajavljeno posjeti jedinice i komande Oružanih snaga i organizacione jedinice Ministarstva odbrane BiH. Prošle godine je uz najavu ili bez nje obavio 21 posjetu jedinicama i komandama i prilikom obilaska i razgovora sa vojnicima i starješinama utvrdio da se neki problemi ponavljaju iz godine u godinu te da su ugrožena brojna prava i slobode pripadnika Oružanih snaga.

Najviše problema evidentirano je u posjeti pješadijskim jedinicama, a na ruti vojnog povjerenika lani su se našle jedinice u Banjaluci, Čapljini i Tuzli te bataljoni u Bijeljini, Zenici, Kiseljaku, Ustikolini i Orašju. Na listi problema su kadrovska nepopunjenost brigada, što dodatno usložnjava sve izraženiji trend odlaska vojnika iz službe, nedostatak brašna, mlijeka, voća i povrća, odnosno jednolična ishrana, loše snabdijevanje uniformama i čizmama i vozni park u kojem su i vozila stara blizu tri decenije.

Dok neki objekti prokišnjavaju, u drugima kubure sa "suvom" ishranom.

- To naročito predstavlja problem licima koja su upućena na stražu. Ako tome dodamo ukidanje određenih naknada na platu prilikom upućivanja na stražu, može se zaključiti da je motivisanost profesionalnih vojnih lica za obavljanje poslova i zadataka dovedena u pitanje - naveo je Šiljegović.

Upozorio je da problem na većini lokacija predstavljaju zatečena stara vozila, koja su rizična za upotrebu čak i nakon što prođu tehnički pregled, zbog čega postoji bojazan od saobraćajnih nesreća.

U radionici za održavanje i uništavanje municije i minsko-eksplozivnih sredstava "Trom" u Doboju, gdje je angažovano 55 profesionalnih civilnih i vojnih lica, probleme stvara nedostatak radnih odijela, cipela, zimskih jakni i filtera za zaštitne maske.

U kasarni "3. maj" utvrđeno je da neke dijelove odjeće koriste već šest godina. Prilikom nenajavljene posjete vodu za deminiranje vojnih objekata i deminerskoj četi utvrđeno je da ishrana nije adekvatna jer dva od tri obroka uključuju hranu iz konzerve, gorivo ne dobijaju na vrijeme, a nemaju dovoljno ni seruma protiv zmijskog otrova.

U banjalučkoj kasarni "Kozara" bilo je žalbi zbog uskraćivanja naknade tokom straže, dok su u Inženjerijskom bataljonu Brigade taktičke podrške u kasarni "Zdravko Čelar" u Derventi najveći problemi sa hranom i vozilima te nabavkom guma i akumulatora. U kasarni "Butile" imaju problem zbog praznih oficirskih pozicija i odlaska u penziju doktora medicine.

Problema ima i u skladištima u Čapljini, Trebinju i Derventi. U Čapljini je zabilježeno da je hidrantska mreža u funkciji, ali da crijeva ne mogu da izdrže pritisak vode, što znači da bi u slučaju požara bila neupotrebljiva. U Trebinju je pronađena veća količina čistog eksploziva koja premašuje dozvoljenu normu, što predstavlja opasnost od eksplozije. Pet magacina na lokaciji "Rabić" u Derventi prokišnjava, a radi se o objektima koji nisu renovirani još od vremena kada su pripadali bivšoj JNA.

Oružane snage BiH imaju više od 9.000 vojnika i sa Ministarstvom odbrane su najveći budžetski potrošač u zemlji sa godišnjim rashodima od oko 290 miliona KM.

Pješadijske jedinice i bataljoni - Čapljina, Tuzla, Banjaluka, Zenica, Kiseljak, Ustikolina, Orašje, Bijeljina

* kadrovska nepopunjenost

* nedostatak osnovnih namirnica

* stara vozila

* prokišnjavanje objekata

Kasarna "Zdravko Čelar" Derventa

* nedostatak guma i akumulatora

* nema drva za ogrev

* loše snabdijevanje namirnicama

Kasarna "Butile" Sarajevo

* upražnjene oficirske pozicije

* manjak ljekara

* dotrajala vozila

Radionica za održavanje i uništavanje municije i minsko-eksplozivnih sredstava Doboj

* neadekvatna naknada za rad sa opasnim materijama

* nedostatak radnih odijela, cipela, zimskih jakni

Skladišta Čapljina, Trebinje, Derventa

* problemi sa protivpožarnim cijevima za vodu

* skladišta prokišnjavaju

* nedostatak sredstava za higijenu

* problemi sa mlijekom

* prijetnja od eksplozije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana