Возила крш, војска живи на конзервама

Ведрана Кулага
Возила крш, војска живи на конзервама

Сарајево - Дотрајале униформе, стара и неисправна возила, лоша храна и спорна безбједност у врху су листе проблема са којима и даље свакодневно кубуре војници и њихове старјешине у касарнама и другим објектима Оружаних снага БиХ.

На веома лоше стање у војсци поново је указано у извјештају о раду војног повјереника Бошка Шиљеговића за 2016. годину који би посланици у Парламенту БиХ требало да разматрају почетком марта. Шиљеговић има овлашћење да у било којем тренутку ненајављено посјети јединице и команде Оружаних снага и организационе јединице Министарства одбране БиХ. Прошле године је уз најаву или без ње обавио 21 посјету јединицама и командама и приликом обиласка и разговора са војницима и старјешинама утврдио да се неки проблеми понављају из године у годину те да су угрожена бројна права и слободе припадника Оружаних снага.

Највише проблема евидентирано је у посјети пјешадијским јединицама, а на рути војног повјереника лани су се нашле јединице у Бањалуци, Чапљини и Тузли те батаљони у Бијељини, Зеници, Кисељаку, Устиколини и Орашју. На листи проблема су кадровска непопуњеност бригада, што додатно усложњава све израженији тренд одласка војника из службе, недостатак брашна, млијека, воћа и поврћа, односно једнолична исхрана, лоше снабдијевање униформама и чизмама и возни парк у којем су и возила стара близу три деценије.

Док неки објекти прокишњавају, у другима кубуре са "сувом" исхраном.

- То нарочито представља проблем лицима која су упућена на стражу. Ако томе додамо укидање одређених накнада на плату приликом упућивања на стражу, може се закључити да је мотивисаност професионалних војних лица за обављање послова и задатака доведена у питање - навео је Шиљеговић.

Упозорио је да проблем на већини локација представљају затечена стара возила, која су ризична за употребу чак и након што прођу технички преглед, због чега постоји бојазан од саобраћајних несрећа.

У радионици за одржавање и уништавање муниције и минско-експлозивних средстава "Тром" у Добоју, гдје је ангажовано 55 професионалних цивилних и војних лица, проблеме ствара недостатак радних одијела, ципела, зимских јакни и филтера за заштитне маске.

У касарни "3. мај" утврђено је да неке дијелове одјеће користе већ шест година. Приликом ненајављене посјете воду за деминирање војних објеката и деминерској чети утврђено је да исхрана није адекватна јер два од три оброка укључују храну из конзерве, гориво не добијају на вријеме, а немају довољно ни серума против змијског отрова.

У бањалучкој касарни "Козара" било је жалби због ускраћивања накнаде током страже, док су у Инжењеријском батаљону Бригаде тактичке подршке у касарни "Здравко Челар" у Дервенти највећи проблеми са храном и возилима те набавком гума и акумулатора. У касарни "Бутиле" имају проблем због празних официрских позиција и одласка у пензију доктора медицине.

Проблема има и у складиштима у Чапљини, Требињу и Дервенти. У Чапљини је забиљежено да је хидрантска мрежа у функцији, али да цријева не могу да издрже притисак воде, што значи да би у случају пожара била неупотребљива. У Требињу је пронађена већа количина чистог експлозива која премашује дозвољену норму, што представља опасност од експлозије. Пет магацина на локацији "Рабић" у Дервенти прокишњава, а ради се о објектима који нису реновирани још од времена када су припадали бившој ЈНА.

Оружане снаге БиХ имају више од 9.000 војника и са Министарством одбране су највећи буџетски потрошач у земљи са годишњим расходима од око 290 милиона КМ.

Пјешадијске јединице и батаљони - Чапљина, Тузла, Бањалука, Зеница, Кисељак, Устиколина, Орашје, Бијељина

* кадровска непопуњеност

* недостатак основних намирница

* стара возила

* прокишњавање објеката

Касарна "Здравко Челар" Дервента

* недостатак гума и акумулатора

* нема дрва за огрев

* лоше снабдијевање намирницама

Касарна "Бутиле" Сарајево

* упражњене официрске позиције

* мањак љекара

* дотрајала возила

Радионица за одржавање и уништавање муниције и минско-експлозивних средстава Добој

* неадекватна накнада за рад са опасним материјама

* недостатак радних одијела, ципела, зимских јакни

Складишта Чапљина, Требиње, Дервента

* проблеми са противпожарним цијевима за воду

* складишта прокишњавају

* недостатак средстава за хигијену

* проблеми са млијеком

* пријетња од експлозије

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана