Возила институција БиХ селе у Ал Шидијев центар

nezavisne.com
Возила институција БиХ селе у Ал Шидијев центар

Сарајево - Службени аутомобили институција БиХ ускоро би требало да преселе на нови паркинг у Сарајеву, у власништву саудијског бизнисмена Сулејмана ал Шидија, у његов тржни центар који је отворен 20. марта ове године.

Када нови уговор о закупу паркинг простора за 250 службених возила институција постане валидан, посао ће изгубити Јавно предузеће "Рад" Сарајево, које је претходних година зарађивало на изнајмљивању свог отвореног паркинга на Врбањи за возни парк бх. институција.

У Служби за заједничке послове институција БиХ кажу да је Ал Шидијев тржни центар "Sarajevo city center" на Мариндвору законито изабран као најповољнији понуђач. Тврде и  да на одлуку о избору никако није утицала чињеница да је овај саудијски бизнисмен у добрим односима са Бакиром Изетбеговићем, актуелним предсједавајућим Предсједништва БиХ и замјеником лидера СДА.

"Ал Шиди је изабран зато што је у поновљеном јавном позиву послао најбољу понуду која је три и по марке за возило по дану, док је Комунално предузеће 'Рад' понудило цијену од пет марака дневно по службеном возилу", казао је Синиша Перковић, директор Службе за заједничке послове институција БиХ.

Комисија је 31. јула, након поновљеног јавног позива, Ал Шидијев тржни центар изабрала као најбољи, а 20. августа је потписан и један примјерак уговора о изнајмљивању њихове гараже за 250 службених возила институција БиХ.

"Сад чекамо њихову банковну гаранцију на износ од 10.000 КМ и кад је добијемо, потписујемо и остале примјерке уговора који ће тад постати валидан", објаснио је Перковић, додавши да је уговор са Ал Шидијем много повољнији од садашњег са ЈП "Рад", којем је лани за закуп њиховог отвореног паркинга на Врбањи, у близини зграде институција БиХ, исплаћено око 103.000 марака.

Перковић је напоменуо да је "Рад" досад био у монополском положају, јер је једини имао паркинг у насељу Мариндвор, у којем се налазе зграде парламента БиХ и гдје је сједиште већине министарстава у Савјету министара.

Подсјетио је да је ово сарајевско јавно предузеће добило конкуренцију изградњом тржних центара "Алта" и " Sarajevo city center ", који располажу подземним гаражама.

Избор новог закуподавца за паркинг започет је 12. јуна ове године расписивањем првог јавног позива, који је поништен јер се пријавио недовољан број понуђача: КЈКП "Рад" и Центар "Скендерија". Фирма "Рад" и тада је нудила цијену од пет марака по возилу дневно, а "Скендерија" 2,31 марку.  

Служба за заједничке послове јавни позив поновила је 4. јула, а позив за достављање понуда послала је "Раду, Ал Шидију, "Скендерији", "Алта шопинг центру" и компанији АСЛАБ. До 11. јула, када је позив затворен, понуде су доставили само "Рад" (пет КМ), "Скендерија" (сада три марке дневно по возилу) и Ал Шиди са 3,5 марака.

Најнижа понуђена цијена Центру "Скендерија" није помогла да добије посао. Уложили су и приговор 13. јула, два дана након рока за доставу понуда.

У Служби за заједничке послове  тврде да "Скендерија" није квалификована, јер је њен паркинг од зграде парламента БиХ удаљен више од позивом прописаних максимално 300 метара.

"Они су удаљени 800 метара, а немају ни измирене дугове за порезе и доприносе. 'Скендерија'  јесте 13. јула послала увјерење да су измирили обавазе, али закон не допушта да се тражена документација доставља након рока затварања јавног позива, што је 11. јул", рекао је Синиша Перковић, директор Службе за заједничке послове институција, истичући да у овом послу није било никакве политике.

Комисија је приговор Центра "Скендерија" одбила 20. августа, исти дан када је и са Ал Шидијевим " Sarajevo city centrom" потписан  један примјерак уговора о закупу паркинга за службена возила бх. институција.

Медијске наводе о његовим пријатељским и пословним односима са саудијским инвеститором Сулејманом ал Шидијем предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић раније је демантовао.

Ипак, када је говорио о штетним посљедицама насилних демонстрација грађана од 7. фебруара ове године, Изетбеговић је јавно изразио бојазан да због испољеног насиља и вандализма "сада на Мариндвору неће бити сигурно отворен шопинг центар, што је планирано за 1. март". Ал Шидијев тржни центар, у којем ће сада бити смјештен дио возног парка државних институција, ипак је свечано отворен 20. марта.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана