Војска стари за пет година

Жељка Домазет
Војска стари за пет година

Сарајево - Савјет министара БиХ утврдио је јуче приједлог измјена Закона о служби у Оружаним снагама БиХ којима је предвиђено да максимална дужина трајања службе војника буде помјерена до навршених 40 година живота.

Војници према важећим прописима сада могу да буду у служби до навршених 35 година живота, односно 38 када је ријеч о онима ангажованим на пословима деминирања и уништавања неексплодираних убојитих средстава. Измјенама закона које ће бити упућене у парламентарну процедуру помјера се и дужина трајања службе војника у резервном саставу са 35 на 40 година живота.

Омогућавање службе војницима до 40 година живота, кажу у Министарству одбране, пракса је и у земљама окружења. Према тренутном стању у служби би до 2022. године требало да остане 1.640 војника који би морали бити раздужени по важећем закону.

- За бруто плате војника који би били задржани потребно је 12,79 милиона марака, а тај износ треба умањити за пет одсто, односно 0,63 милиона на основу претпоставке да неће сви продужити уговор тако да ће за плате требати 12,15 милиона КМ - израчунали су у Министарству одбране.

Њихов аргумент је и да би предложеним измјенама закона избјегли трошкове проистекле из пријема нових војника, настале на путу од конкурса до завршетка обуке, који би до 2022. године износили 5,43 милиона. У Министарству одбране истичу да се повећање старости војске неће одразити на спремност Оружаних снага јер се истовремено прописује строжа процедура за продужење уговора у погледу испуњавања психофизичких стандарда, што ће омогућити континуирану спремност војника у извршавању задатака.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић рекао је да ће ове измјене омогућити јачање Оружаних снага, а војницима остваривање више стажа што ће им побољшати и услове за пензију.

- Често се војници након престанка службе суочавају са проблемом пензионисања јер је минимум за остварење пензије 15 година радног стажа и 60 година живота - рекао је Јеринић.

У Министарству одбране раније су истакли да војници све чешће напуштају професионалну службу и прије навршених 35 година живота, углавном због малих плата, лоших услова за рад и неизвјесности након истека службе.

Ратни злочини

Савјет министара БиХ усвојио је и информацију Надзорног тијела за праћење спровођења Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина коју је доставило Министарство правде БиХ. У њој је указано на то да Хрватска упркос потписаном споразуму не сарађује са БиХ.

- Тужилаштво БиХ је у 16 предмета ратног злочина поднијело 17 замолница за пружање међународне правне помоћи и још на њих није одговорено. Исто је и са замолницама Окружног тужилаштва у Добоју у десет предмета и замолницама других тужилаштава БиХ - наведено је у информацији Надзорног тијела које предлаже да министарства правде и иностраних послова покушају отклонити застој са Хрватском.

Старосна граница за војнике у региону

Србија - 40 година живота

Црна Гора - 45 година живота

Хрватска - ограничена само дужина трајања службе на 15 година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана