Vojska ne zna koliko ima oružja

Željka Domazet
Vojska ne zna koliko ima oružja

Sarajevo - Trećina sveukupnog naoružanja koje je pod kontrolom Oružanih snaga BiH službeno nije adekvatno registrovana i obilježena, otkriveno je novinarima u petak u Sarajevu.

Vojska ne zna koliko ima oružja

Otpravnik poslova Ambasade Njemačke u BiH Kristijan Sedat i projekt menadžer organizacije “Helo trust” Aleksander Majer potpisali su ugovor o dodjeli 190.000 evra za obilježavanje i registraciju oružja Oružanih snaga BiH. Sedat je pojasnio da će u okviru projekta “Obilježavanje oružja” timovi označavati i registrovati malo oružje i lako naoružanje u vlasništvu Oružanih snaga BiH koje će biti evidentirano u centralne registre, čime će postati sastavni dio centralne baze podataka.

Reagujući na činjenicu da još nije poznato koliko oružja ima vojska, poslanik SNSD-a i dugogodišnji član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić rekla je za “Glas Srpske” da su bivše entitetske vojske predale Oružanim snagama BiH svoje oružje i da od tada nije ništa urađeno kako bi BiH znala kakvo naoružanje ima.

- Prosto je nevjerovatno da Ministarstvo odbrane nije završilo taj posao, nego čeka donacije da to uradi, a znamo da po revizorskim izvještajima svake godine u budžetu ostane značajan dio novca - rekla je Majkićeva.

Tvrdi da je evidentan potpuni haos kada je riječ o oružju.

- Ogroman višak oružja koji bi trebalo da bude prodat stoji u skladištima OS BiH, tu je gomila eksploziva i drugog naoružanja. To sasvim jasno govori o tome u kakvom su stanju OS BiH. Nevjerovatno je da i to čime raspolažemo nije propisno obilježeno. To znači da nije materijalno-finansijski upisano i da OS BiH ne znaju čime raspolažu - rekla je Majkićeva.

Zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić za “Glas Srpske” tvrdi da je registracija sitnog i lakog naoružanja počela i da su velike količine po skladištima.

  • Za to je potreban određeni novac. To je samo registracija. Oružje je bilo neregistrovano, a sada će završiti u registru i to je najbitnije - dodao je Jerinić.

Održiv sistem

Na ovaj način uspostavlja se održiv i sveobuhvatan sistem upravljanja naoružanjem u Oružanim snagama, koji podržava Ministarstvo odbrane BiH, radi ispunjavanja obaveza iz Strategije za kontrolu lakog i malokalibarskog naoružanja za period od 2016. do 2020. godine, rečeno je u petak na konferenciji za medije.

- Za projekat “Obilježavanje oružja” Njemačka je prošle godine obezbijedila 150.000 evra i tim sredstvima je omogućeno, između ostalog, osnivanje kancelarije, sprovođenje specijalne obuke u oblasti označavanja i registracije, vođenje knjigovodstva o oružju, kao i nabavka dvije mašine za obilježavanje. Mi želimo da stvorimo više transparentnosti, da se pobrinemo za to da se i ova oblast riješi i uredi - rekao je Sedat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana