Војска не зна колико има оружја

Жељка Домазет
Војска не зна колико има оружја

Сарајево - Трећина свеукупног наоружања које је под контролом Оружаних снага БиХ службено није адекватно регистрована и обиљежена, откривено је новинарима у петак у Сарајеву.

Војска не зна колико има оружја

Отправник послова Амбасаде Њемачке у БиХ Кристијан Седат и пројект менаџер организације “Хело труст” Александер Мајер потписали су уговор о додјели 190.000 евра за обиљежавање и регистрацију оружја Оружаних снага БиХ. Седат је појаснио да ће у оквиру пројекта “Обиљежавање оружја” тимови означавати и регистровати мало оружје и лако наоружање у власништву Оружаних снага БиХ које ће бити евидентирано у централне регистре, чиме ће постати саставни дио централне базе података.

Реагујући на чињеницу да још није познато колико оружја има војска, посланик СНСД-а и дугогодишњи члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић рекла је за “Глас Српске” да су бивше ентитетске војске предале Оружаним снагама БиХ своје оружје и да од тада није ништа урађено како би БиХ знала какво наоружање има.

- Просто је невјероватно да Министарство одбране није завршило тај посао, него чека донације да то уради, а знамо да по ревизорским извјештајима сваке године у буџету остане значајан дио новца - рекла је Мајкићева.

Тврди да је евидентан потпуни хаос када је ријеч о оружју.

- Огроман вишак оружја који би требало да буде продат стоји у складиштима ОС БиХ, ту је гомила експлозива и другог наоружања. То сасвим јасно говори о томе у каквом су стању ОС БиХ. Невјероватно је да и то чиме располажемо није прописно обиљежено. То значи да није материјално-финансијски уписано и да ОС БиХ не знају чиме располажу - рекла је Мајкићева.

Замјеник министра одбране Борис Јеринић за “Глас Српске” тврди да је регистрација ситног и лаког наоружања почела и да су велике количине по складиштима.

  • За то је потребан одређени новац. То је само регистрација. Оружје је било нерегистровано, а сада ће завршити у регистру и то је најбитније - додао је Јеринић.

Одржив систем

На овај начин успоставља се одржив и свеобухватан систем управљања наоружањем у Оружаним снагама, који подржава Министарство одбране БиХ, ради испуњавања обавеза из Стратегије за контролу лаког и малокалибарског наоружања за период од 2016. до 2020. године, речено је у петак на конференцији за медије.

- За пројекат “Обиљежавање оружја” Њемачка је прошле године обезбиједила 150.000 евра и тим средствима је омогућено, између осталог, оснивање канцеларије, спровођење специјалне обуке у области означавања и регистрације, вођење књиговодства о оружју, као и набавка двије машине за обиљежавање. Ми желимо да створимо више транспарентности, да се побринемо за то да се и ова област ријеши и уреди - рекао је Седат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана