Војсци на блеф желе да омогуће праћење цивила

Жељка Домазет
Војсци на блеф желе да омогуће праћење цивила

Сарајево - Министарство одбране БиХ упутило је у Парламент БиХ приједлог за измјену закона којим би Сектор за обавјештајно-безбједносне послове тог министарства добио шире надлежности, укључујући и прислушкивање цивила, под изговором побољшања безбједности грађана.

Приједлог Министарства одбране, који је у посједу "Гласа Српске", достављен је Заједничкој комисији Парламента за одбрану и безбједност. Доставила га је министар одбране Марина Пендеш на захтјев Сектора за обавјештајно-безбједносне послове, на чијем је челу њен помоћник за обавјештајно-безбједносне послове Маринко Шиљеговић.

У допису датираном на 26. септембар је наглашено да су измјене Закона о одбрани дефинисане програмом рада Министарства одбране за ову годину и да је тај задатак повјерен Сектору за обавјештајно-безбједносне послове.

- Основни циљ је да се, имајући у виду све већи обим и раст безбједносних изазова и пријетњи по општу безбједност грађана, а тиме и припадника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, критички и свеобухватно сагледају сва досадашња искуства у примјени постојећег оквира извршавања основне функције војно-обавјештајног рода Оружаних снага и Сектора за обавјештајно-безбједносне послове и спремности да предуприједе или одговоре на наведене пријетње и изазове - наведено је у допису Министарства одбране, којим је предвиђено да измјене закона у парламентарну процедуру буду упућене 20. децембра.

Представници РС упозоравају да је заправо ријеч о покушају значајног проширења надлежности и стварања нове обавјештајне агенције унутар Министарства одбране.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић каже да нема никакве потребе да се војно-обавјештајни сектор бави пословима безбједности грађана.

- И сами у допису признају да узимају у обзир све већи број безбједносних изазова и пријетњи по општу безбједност грађана. Сектор за обавјештајно-безбједносне послове Министарства одбране нема ништа с тим, јер то није његова надлежност, него Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ. И ОБА ради у интересу само једног народа и правити још једну такву агенцију унутар Министарства одбране било би превише - рекла је Мајкићева.

Наглашава да се надлежност Сектора за обавјештајно-безбједносне послове односи само на круг касарне, а да он има око 200 људи, што је превише.

- Ако његова надлежност не буде проширена, овај сектор биће потпуно непотребан и они који раде на креирању прегледа одбране искључиће га из Министарства одбране. Да би сачували позицију тог сектора, планирају да прошире његове надлежности - тврди Мајкићева и додаје да је оваква измјена покушана и 2011. године, али да су то осујетили српски посланици.

Истакла је да је најстрашније што су носиоци иницијативе представници српског народа у Министарству одбране.

- У Министарству одбране и Заједничком штабу Оружаних снага БиХ морају бити људи који раде у интересу српског народа, али су очигледно заборавили одакле долазе и гдје се морају вратити. О томе су морали водити рачуна и Шиљеговић и замјеник начелника Заједничког штаба за операције Мирко Тепшић и сви други кадрови из РС - рекла је Мајкићева.

Члан Заједничке комисије Парламента БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције Средоје Новић каже да је недопустиво да у овом времену и оваквим условима неко размишља о формирању нове обавјештајне службе.

- У програму рада Министарства одбране пише да је јачање тог сектора за обавјештајно-безбједносне послове у плану за четврти квартал. Очигледно је да су са усвајањем плана рада били упознати сви у Савјету министара и Министарству одбране или су то морали знати, а сада сви перу руке када је то изашло на површину. Подсјећам да је 2011. године препознато да би таква служба под кринком заштите грађана радила послове који неким снагама недостају да би дефинитивно заокружиле процес формирања страначких обавјештајних служби - констатовао је Новић.

Замјеник министра одбране за ресурсе Борис Јеринић, који је у први мах о овом приједлогу говорио са подсмијехом, сада тврди да та иницијатива неће проћи.

- Да би се то десило мора се промијенити Закон о одбрани који се односи на војно-обавјештајне послове. Нити је Савез за промјене покренуо такву иницијативу нити ће она добити подршку СДС-а. Ако се таква иницијатива појави, имаће моје негативно мишљење, а и сви министри Савеза за промјене у Савјету министара неће подржати ту иницијативу. Ако се деси прегласавање, таква иницијатива неће проћи у Парламенту БиХ, јер је неће подржати ни посланици Савеза за промјене ни посланици СНСД-а - рекао је Јеринић и додао да је ријеч о чистом спину који не одговара никоме.

Министарство

Марина Пендеш није жељела да коментарише овај случај, а Министарство одбране саопштило је да је с циљем припреме преднацрта измјена Закона о одбрани формирана радна група у коју су укључени стручњаци у тој области и која је непречишћени текст преднацрта разматрала 18. октобра.

- У првом непречишћеном тексту нема ни ријечи о новој агенцији, нити о надлежностима војно-обавјештајног рода у праћењу цивила, односно о проширењу надлежности војно-обавјештајне службе изван касарни и одузимању надлежности ОБА - навело је Министарство одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана