Војничка част уткана у темеље Српске

Агенције
Војничка част уткана у темеље Српске

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је јуче да је Војска РС несумњиво одбранила слободу српског народа и створила темеље Српске.

- ВРС се у својим операцијама водила војничком чашћу и одважношћу - рекао је Додик након полагања вијенца на спомен-обиљежје погинулим борцима РС на бањалучком гробљу "Свети Пантелија" поводом обиљежавања 12. маја - Дана ВРС.

Он је истакао да је Српска захвална свим припадницима Војске РС - војницима, официрима, командантима и свима који су се у стварању и дјеловању Војске РС водили најчаснијим српским начелима, а то је да се одбрани слобода и сваки живот.

- Скупштина је прије 25 година донијела историјску одлуку о формирању Војске РС, као одговор на догађаје који су најављивали ратни сукоб на простору бивше југословенске републике БиХ - навео је предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић у честитки поводом Дана Војске РС.

Премијерка РС Жељка Цвијановић је поручила да треба подсјетити људе који данас баштине традицију и исте оне вриједности Војске РС кроз Трећи пјешадијски пук да знају да је то велика част.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић изјавио је да, захваљујући формирању Војске Српске као језгра и најјаче снаге одбране српских простора, постоји Република Српска која се мора бранити и у миру.

Војска РС формирана је 12. маја 1992. године одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци. Интегрисана је прије 12 година у Оружане снаге БиХ као Трећи пјешадијски (Република Српска) пук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана