Војницима коначно стижу нове униформе

Срна
Војницима коначно стижу нове униформе

Бањалука, Сарајево - Муци војника у БиХ, који у неким случајевима и више од деценију носе иста службена одијела, коначно се назире крај, јер је ове године планирана набавка 9.000 комплета униформи, сазнају “Независне”.

Након што су “Независне” објавиле серију текстова о неопремљености припадника Оружаних снага (ОС) БиХ, из Министарства одбране (МО) БиХ признају да проблема има, а углавном се, како тврде, односе на мањак новца.

“Један од изазова свакако је недостатак финансијских средстава за боље снабдијевање одјећом и обућом. Наиме, у оквиру постојећег буџета ОС БиХ недовољно је финансијских средстава за опрему и остала средства која би омогућила модернизацију и боље услове за рад и извршавање задатака”, рекли су из МО БиХ.

Како додају, снабдијевање јединственом теренском униформом (ЈТУ) иде отежано због отежане набавке репроматеријала, престанка производње ове униформе у САД, те због малих буџетских средстава.

“Планом набавке МО БиХ за 2019. годину планирана је набавка 9.000 комплета и у складу с нашим надлежностима чинимо и учинићемо све како бисмо премостили тешкоће. Што се тиче нове теренске униформе, објављен је тендер за израду почетног модела. Након усвајања почетног модела, ишло би се у израду опитне серије за шта су планирана новчана средства у 2019. години”, тврде из МО БиХ.

Душанка Мајкић, дугогодишњи члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, подсјећа да је годинама указивала на стање у Оружаним снагама, којима се, како каже, практично нико не бави.

“Не само да се не набављају униформе за војнике унутар Оружаних снага, него је још горе стање када су у питању војници у мировним мисијама, који носе униформе које посуђују од других армија. Друго, и када се наруче униформе, оне дођу распарене, и војници немају ни обућу ни одјећу која им по величини одговара. Годинама се нико не бави стањем у ОС БиХ”, рекла је Мајкићева.

Са друге стране, у МО БиХ признају да недостатак буџетских средстава умногоме отежава и друге видове снабдијевања, али и бројне активности јединица ОС БиХ. Надају се да ће, ипак, изнаћи рјешења како би у потпуности испунили задате циљеве.

“Функционисање Оружаних снага БиХ обиљежавају бројни свакодневни изазови, али у складу са датом ситуацијом и рационалним планирањем, припадници ОС БиХ успјешно реализују све постављене задатке”, казали су из МО БиХ.

Подсјетимо, “Независне” су недавно објавиле да војници у БиХ носе једну униформу и по више од десет година.

“Стање се већ дуже вријеме не мијења, па тако припадницима Оружаних снага (ОС) БиХ, поред униформи, фале и кабанице, чизме, јакне, кошуље и слично”, рекао је тада извор “Независних”. Како је додао наш саговорник, овај проблем лако је уочљив свакоме ко погледа на групу војника.

“Схватићете да је ситуација неприхватљива јер је у питању шаренило - код једног војника униформа је зелена, код другог изблиједјела, сасвим неке друге нијансе”, закључује наш саговорник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана