Војници остају пет година дуже у строју

Ведрана Кулага
Војници остају пет година дуже у строју

Сарајево - Министарство одбране БиХ упутило је у даљу процедуру приједлог којим је предвиђено да војници у Оружаним снагама БиХ могу остати у служби до навршетка 40. године живота, односно пет дуже у односу на постојећа рјешења.

Судбина тог приједлога требало би да буде позната до краја године.

Ресор одбране је апсолутни рекордер у потрошњи међу институцијама БиХ са буџетом који годишње премашује 250 милиона марака, а већина новца одлази за лична примања запослених. Став многих, посебно званичника и политичких партија у РС, је да БиХ нису потребне Оружане снаге у овом обиму и да би новац који се расипа за њихово функционисање требало да буде преусмјерен у развојне и инфраструктурне пројекте.

Оружане снаге БиХ тренутно имају 8.733 припадника међу којима је 3.819 војника, 3.016 подофицира и 1.898 официра. Посљедње пројекције из Министарства одбране показују да ће због немогућности продужења уговора усљед старосне границе из војне службе идуће године отићи 219 војника. С друге стране, униформу би у периоду од 2017. до 2019. године требало да задужи 1.571 особа, од чега је 171 официр, 150 подофицира те 1.250 војника. Тренутна попуњеност позиција у Оружаним снагама БиХ је око 85 одсто.

У Министарству одбране кажу да су свјесни да војници све чешће напуштају професионалну службу и прије навршених 35 година живота, углавном због малих плата и лоших услова за рад. Многи су свјесни да ће са навршених 35 година живота бити принуђени да оду те и прије него што остану без посла проналазе ново запослење.

Министарство одбране је, како би покушало да амортизује ове проблеме, приступило измјени Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, односно одредаба које се тичу дужине трајања професионалне службе војника. Тим приједлогом је предвиђено подизање старосне границе војника са садашњих 35 на 40 година.

- Анализом стања у оружаним снагама земаља у окружењу и земаља чланица НАТО-а утврђено је да је у њима заступљена наведена старосна граница. Приједлог измјена и допуна закона је у процедури - казали су у Министарству одбране.

Замјеник министра одбране Борис Јеринић каже да стално раде анализе на основу којих праве процјене у вези са тим колико ће војника бити примљено, а колико њих ће раздужити униформу.

- Одлука о подизању старосне границе је у рукама парламентараца. До парламентарне већине је да ли ће приједлог проћи или не. Он ће сигурно бити на дневном реду до краја године - рекао је Јеринић.

Министарство одбране БиХ усвојило је недавно први јединствени правилник о здравственој способности у војној служби. Сви који пожеле да задуже униформу морају задовољити на тесту општег знања и физичке способности, али и проћи бројне здравствене прегледе, од основних па све до анализе ДНК узорка којој ће бити подвргнути сви који одлазе у војне мисије. Кандидати који желе да постану припадници војне службе морају да прођу и тест општег знања који садржи 350 питања.

Радни дан

Радни дан војних лица, односно распоред дневног времена је утврђен правилима службе. Он почиње устајањем у шест часова, а распоред је посебно згуснут у јутарњим часовима када је на програму вјежбање, доручак, дизање заставе и постројавање.

Просјечна старост лица у Оружаним снагама БиХ

Генерали                       -        52

Официри                       -        44 и пет мјесеци

Подофицири                 -        44 и мјесец

Војници                         -        28 и четири мјесеца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана