Vojnici odbili hranu iz konzervi

Vedrana Kulaga
Vojnici odbili hranu iz konzervi

Sarajevo - Propisani jelovnici u kasarnama su mrtva slova na papiru jer vojnici žive od hrane iz konzervi, dok svježeg mesa i povrća nema ni u tragovima, što je izazvalo i bunt pripadnika Oružanih snaga koji su u jednoj prilici kolektivno odbili dostavljeni obrok.

Još veću dimenziju problema sa kojima vojska godinama kuburi objelodanio je najnoviji izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika Boška Šiljegovića za 2017. godinu, koji je sagledao stanje u Oružanim snagama. Na njegovu adresu najviše pritužbi na osnovu kojih su otvarani postupci i istrage stiglo je od profesionalnih vojnih lica - 101. Po službenoj dužnosti su vođena tri postupka, a od 96 riješenih predmeta u korist vojnika i ostalih vojnih lica bilo je 74 odsto.

- Procenat osnovanosti pritužbi profesionalnih vojnih lica izaziva zabrinutost - naveo je Šiljegović u izvještaju.

Pripadnici Oružanih snaga najviše su se žalili na ishranu, posebno zbog toga što im je sedmični jelovnik zasnovan na hrani iz konzervi, što nije ni u skladu sa propisima. Na osnovu pritužbi profesionalnih vojnih lica i saznanja do kojih je povjerenik došao u sklopu posjeta komandama i jedinicama o mogućem kršenju pravilnika o ishrani, Šiljegović je u maju prošle godine sproveo istragu na dvije lokacije o ishrani straže i osoblja. Utvrđeno je da su osnovane pritužbe vojnih lica, posebno u dijelu koji se odnosi na stalno konzumiranje konzervisane hrane.

- Za doručak se služi pašteta-konzerva, za ručak gulaš-konzerva s prilogom, a za večeru konzerva sardina ili mesni narezak. Utvrđena je svakodnevna i pretjerana upotreba konzervisane hrane i evidentno kršenje pravilnika o ishrani - naveo je Šiljegović.

Daljim istraživanjem došao je do saznanja o problemima ishrane u kasarnama "Vojvoda Radomir Putnik" Doboj, "Adil Bešić" Bihać i "Sinovi Posavine" Orašje. Kao glavni uzrok nepoštivanja plana ishrane utvrđen je manjak osnovnih artikala za pripremanje obroka. Duže vrijeme, kako je navedeno, nedostajalo je juneće svježe meso koje je osnovni artikal za 70 odsto jela propisanih planom ishrane. Nije bilo ni svinjskog mesa, piletine i ribe, a nije bilo ni krompira, riže, boranije, graška i ostalog svježeg i konzervisanog povrća.

Zanimljiv slučaj zabilježen je u septembru na lokaciji skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava "Krčmarice" kod Banjaluke, gdje su vojnici odbili da prime konzervisanu hranu. U Operativnoj komandi Oružanih snaga potvrđeno je da je straža na Krčmaricama kolektivno odbila prijem konzervi pašteta, mesnog nareska i pasulja. Grupa lica angažovanih na laboriranju i delaboriranju u Doboju podnijela je pritužbu ukazujući na kršenje pravilnika o ishrani zbog neisporučivanja mlijeka i jogurta za lica koja rade u tehničkoj zoni.

Povjerenik je i lani odlazio u nenajavljene posjete kasarnama i tom prilikom nije zatekao ništa bolje stanje nego prethodnih godina. U kasarni "Travnik" u Travniku evidentirao je da je stanje u kojem borave i rade vojna lica izuzetno loše jer su objekti dotrajali, da isporuka hrane nije redovna, u kuhinji nema tople vode, a nedostaju i dijelovi uniformi. Poteškoća ima i na lokalitetima "Gladna brda" i "Glamoč", gdje nema vode za piće, torbe prve pomoći nisu kompletirane, higijena nije na potrebnom nivou zbog nedostatka sredstava za čišćenje, a nije bilo ni ogreva.

Član Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Mario Karamatić kaže da je stanje u Oružanim snagama izuzetno loše i da to izvještaji vojnog povjerenika samo potvrđuju.

- Ovakve oružane snage nam i ne trebaju. Preskupe su i glomazne, a od njih na kraju krajeva nemamo neke koristi. Teško da postoji način da se stanje u vojnim redovima popravi u ovim gabaritima - smatra Karamatić.

Da stvar bude gora, Ministarstvo odbrane BiH je apsolutni rekorder u potrošnji među institucijama sa budžetom, koji godišnje premašuje 250 miliona maraka. Većina novca odlazi na plate i naknade više od 10.000 ljudi, koliko je zaposleno u odbrambenom resoru.

Izvještaj o radu vojnog povjerenika trebalo bi da se 7. marta nađe pod lupom poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Najčešće primjedbe

* loša ishrana

* poteškoće polaznika osnovne oficirske obuke

* problemi sa vrednovanjem inostranih visokoškolskih kvalifikacija

* određivanje vojno-evidencijske specijalnosti

* uskraćivanje prava na naknadu za odvojeni život

* neusklađenost podzakonskih akata Ministarstva sa Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana