Војници одбили храну из конзерви

Ведрана Кулага
Војници одбили храну из конзерви

Сарајево - Прописани јеловници у касарнама су мртва слова на папиру јер војници живе од хране из конзерви, док свјежег меса и поврћа нема ни у траговима, што је изазвало и бунт припадника Оружаних снага који су у једној прилици колективно одбили достављени оброк.

Још већу димензију проблема са којима војска годинама кубури објелоданио је најновији извјештај о раду парламентарног војног повјереника Бошка Шиљеговића за 2017. годину, који је сагледао стање у Оружаним снагама. На његову адресу највише притужби на основу којих су отварани поступци и истраге стигло је од професионалних војних лица - 101. По службеној дужности су вођена три поступка, а од 96 ријешених предмета у корист војника и осталих војних лица било је 74 одсто.

- Проценат основаности притужби професионалних војних лица изазива забринутост - навео је Шиљеговић у извјештају.

Припадници Оружаних снага највише су се жалили на исхрану, посебно због тога што им је седмични јеловник заснован на храни из конзерви, што није ни у складу са прописима. На основу притужби професионалних војних лица и сазнања до којих је повјереник дошао у склопу посјета командама и јединицама о могућем кршењу правилника о исхрани, Шиљеговић је у мају прошле године спровео истрагу на двије локације о исхрани страже и особља. Утврђено је да су основане притужбе војних лица, посебно у дијелу који се односи на стално конзумирање конзервисане хране.

- За доручак се служи паштета-конзерва, за ручак гулаш-конзерва с прилогом, а за вечеру конзерва сардина или месни нарезак. Утврђена је свакодневна и претјерана употреба конзервисане хране и евидентно кршење правилника о исхрани - навео је Шиљеговић.

Даљим истраживањем дошао је до сазнања о проблемима исхране у касарнама "Војвода Радомир Путник" Добој, "Адил Бешић" Бихаћ и "Синови Посавине" Орашје. Као главни узрок непоштивања плана исхране утврђен је мањак основних артикала за припремање оброка. Дуже вријеме, како је наведено, недостајало је јунеће свјеже месо које је основни артикал за 70 одсто јела прописаних планом исхране. Није било ни свињског меса, пилетине и рибе, а није било ни кромпира, риже, бораније, грашка и осталог свјежег и конзервисаног поврћа.

Занимљив случај забиљежен је у септембру на локацији складишта муниције и минско-експлозивних средстава "Крчмарице" код Бањалуке, гдје су војници одбили да приме конзервисану храну. У Оперативној команди Оружаних снага потврђено је да је стража на Крчмарицама колективно одбила пријем конзерви паштета, месног нареска и пасуља. Група лица ангажованих на лаборирању и делаборирању у Добоју поднијела је притужбу указујући на кршење правилника о исхрани због неиспоручивања млијека и јогурта за лица која раде у техничкој зони.

Повјереник је и лани одлазио у ненајављене посјете касарнама и том приликом није затекао ништа боље стање него претходних година. У касарни "Травник" у Травнику евидентирао је да је стање у којем бораве и раде војна лица изузетно лоше јер су објекти дотрајали, да испорука хране није редовна, у кухињи нема топле воде, а недостају и дијелови униформи. Потешкоћа има и на локалитетима "Гладна брда" и "Гламоч", гдје нема воде за пиће, торбе прве помоћи нису комплетиране, хигијена није на потребном нивоу због недостатка средстава за чишћење, а није било ни огрева.

Члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност Марио Караматић каже да је стање у Оружаним снагама изузетно лоше и да то извјештаји војног повјереника само потврђују.

- Овакве оружане снаге нам и не требају. Прескупе су и гломазне, а од њих на крају крајева немамо неке користи. Тешко да постоји начин да се стање у војним редовима поправи у овим габаритима - сматра Караматић.

Да ствар буде гора, Министарство одбране БиХ је апсолутни рекордер у потрошњи међу институцијама са буџетом, који годишње премашује 250 милиона марака. Већина новца одлази на плате и накнаде више од 10.000 људи, колико је запослено у одбрамбеном ресору.

Извјештај о раду војног повјереника требало би да се 7. марта нађе под лупом посланика Представничког дома Парламента БиХ.

Најчешће примједбе

* лоша исхрана

* потешкоће полазника основне официрске обуке

* проблеми са вредновањем иностраних високошколских квалификација

* одређивање војно-евиденцијске специјалности

* ускраћивање права на накнаду за одвојени живот

* неусклађеност подзаконских аката Министарства са Законом о служби у Оружаним снагама БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана