Vojnici moraju znati i vrste oblaka, Lenona i Pavarotija

Vedrana Kulaga
Vojnici moraju znati i vrste oblaka, Lenona i Pavarotija

Banjaluka - Kandidati koji su se prijavili za službu u Oružanim snagama BiH na testu opšteg znanja moraju da odgovore na stotine pitanja, među kojima su mnoga bizarna, kao što su šta znače žuta i zelena boja na semaforu, šta je bicikl, koji je sinonim za riječ mrkva, koja je skraćenica za američku profesionalnu košarkašku ligu, ko su bili Lučano Pavaroti i Džon Lenon, ali i vrste oblaka.

Sa ovim pitanjima suočiće se kandidati koji su se prijavili na javni oglas za prijem 350 vojnika u profesionalnu vojnu službu u Oružanim snagama BiH.

Saobraćaj i matematika

Iako u resoru odbrane još ne znaju koliko se kandidata prijavilo, poznato je da će svi koji žele da obuju vojničke čizme morati da, osim fizičke spremnosti, polože i test iz opšteg znanja. Test ima 350 pitanja, a na svako su ponuđena tri odgovora, od kojih je samo jedan tačan. Prema podacima iz konkursa, za prolaz su neophodni tačni odgovori na 60 odsto pitanja iz testa.

Pitanja poput onih kako je podijeljena vlast u BiH, ko predstavlja izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast i kada je stupio na snagu Ustav BiH su logična. Pred budućim vojnicima naći će se, međutim, i set bizarnih pitanja - šta su bicikl i pješak, šta je zaprežno vozilo ili šta znače upaljeno žuto i zeleno svjetlo na semaforu!

Tu nije kraj nesvakidašnjim pitanjima, pa kandidati moraju znati i zbog čega je opasna vožnja pod uticajem alkohola, odnosno da li je to zbog toga što vožnja u alkoholisanom stanju bitno povećava vozačeve sposobnosti, skraćuje vrijeme reagovanja vozaču ili produžuje vrijeme reagovanja vozaču.

Oni koji se ne "preznoje" na ovim pitanjima, možda će na dijelu testa u kojem se rješavaju matematički "problemi". Od budućih vojnika se očekuje da znaju koliki je zbir uglova u trouglu, ali i koliko treba platiti 1,5 kilograma voća ako 3,5 kilograma koštaju 21 marku.

Književnost i Pavaroti

Oni kojima su prethodna pitanja bila teška moći će da se "poprave" na pitanjima iz jezika i književnosti. Kada je počela moderna književnost, ko je autor romana "20.000 milja pod morem" i gdje je rođen Ivo Andrić samo su neka od njih.

Ko će u vojnu službu zavisiće i od toga ko će znati ko su autori djela "Stepski vuk", "Don Kihot", "Orlovi rano lete", "Derviš i smrt" i "Ana Karenjina". Od kandidata će biti zatraženi i odgovori na pitanje koji su sinonimi za riječi mrkva i plafon.

U dijelu posvećenom poznavanju geografije svi koji žele u vojsku moraće da odgovore na pitanja koja je najduža evropska rijeka, koja je najveća pustinja u svijetu, za koliko se vremena Zemlja okrene oko Sunca i kakve su vrste oblaci "cirusi" i "kumulusi".

Kakav će uspjeh postići na testu opšteg znanja zavisiće i od toga koliko dobro poznaju istoriju, ali i gdje je održano prvo i drugo zasjedanje AVNOJ-a.

Budući vojnici bi trebalo da znaju i ko su bili Lučano Pavaroti i Džon Lenon i koja je skraćenica za američku profesionalnu košarkašku ligu.

- Za sva pitanja koja se nalaze na testu opšteg znanja odgovori se nalaze na stranici Ministarstva odbrane BiH - saopšteno je u javnom oglasu.

Jedan od kandidata koji se prijavio na konkurs, a koji je želio da ostane anoniman, rekao je "Glasu Srpske" da je nesporno da vojnici moraju da imaju opšte znanje, ali da su neka od pitanja iz testa više nego smiješna.

Oružane snage BiH na kraju prošle godine brojale su 9.758 pripadnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana