Војници морају знати и врсте облака, Ленона и Паваротија

Ведрана Кулага
Војници морају знати и врсте облака, Ленона и Паваротија

Бањалука - Кандидати који су се пријавили за службу у Оружаним снагама БиХ на тесту општег знања морају да одговоре на стотине питања, међу којима су многа бизарна, као што су шта значе жута и зелена боја на семафору, шта је бицикл, који је синоним за ријеч мрква, која је скраћеница за америчку професионалну кошаркашку лигу, ко су били Лучано Павароти и Џон Ленон, али и врсте облака.

Са овим питањима суочиће се кандидати који су се пријавили на јавни оглас за пријем 350 војника у професионалну војну службу у Оружаним снагама БиХ.

Саобраћај и математика

Иако у ресору одбране још не знају колико се кандидата пријавило, познато је да ће сви који желе да обују војничке чизме морати да, осим физичке спремности, положе и тест из општег знања. Тест има 350 питања, а на свако су понуђена три одговора, од којих је само један тачан. Према подацима из конкурса, за пролаз су неопходни тачни одговори на 60 одсто питања из теста.

Питања попут оних како је подијељена власт у БиХ, ко представља извршну, законодавну и судску власт и када је ступио на снагу Устав БиХ су логична. Пред будућим војницима наћи ће се, међутим, и сет бизарних питања - шта су бицикл и пјешак, шта је запрежно возило или шта значе упаљено жуто и зелено свјетло на семафору!

Ту није крај несвакидашњим питањима, па кандидати морају знати и због чега је опасна вожња под утицајем алкохола, односно да ли је то због тога што вожња у алкохолисаном стању битно повећава возачеве способности, скраћује вријеме реаговања возачу или продужује вријеме реаговања возачу.

Они који се не "презноје" на овим питањима, можда ће на дијелу теста у којем се рјешавају математички "проблеми". Од будућих војника се очекује да знају колики је збир углова у троуглу, али и колико треба платити 1,5 килограма воћа ако 3,5 килограма коштају 21 марку.

Књижевност и Павароти

Они којима су претходна питања била тешка моћи ће да се "поправе" на питањима из језика и књижевности. Када је почела модерна књижевност, ко је аутор романа "20.000 миља под морем" и гдје је рођен Иво Андрић само су нека од њих.

Ко ће у војну службу зависиће и од тога ко ће знати ко су аутори дјела "Степски вук", "Дон Кихот", "Орлови рано лете", "Дервиш и смрт" и "Ана Карењина". Од кандидата ће бити затражени и одговори на питање који су синоними за ријечи мрква и плафон.

У дијелу посвећеном познавању географије сви који желе у војску мораће да одговоре на питања која је најдужа европска ријека, која је највећа пустиња у свијету, за колико се времена Земља окрене око Сунца и какве су врсте облаци "цируси" и "кумулуси".

Какав ће успјех постићи на тесту општег знања зависиће и од тога колико добро познају историју, али и гдје је одржано прво и друго засједање АВНОЈ-а.

Будући војници би требало да знају и ко су били Лучано Павароти и Џон Ленон и која је скраћеница за америчку професионалну кошаркашку лигу.

- За сва питања која се налазе на тесту општег знања одговори се налазе на страници Министарства одбране БиХ - саопштено је у јавном огласу.

Један од кандидата који се пријавио на конкурс, а који је желио да остане анониман, рекао је "Гласу Српске" да је неспорно да војници морају да имају опште знање, али да су нека од питања из теста више него смијешна.

Оружане снаге БиХ на крају прошле године бројале су 9.758 припадника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана