Vojni vozni park Oružanih snaga BiH poput auto-otpada

Marijana Miljić
Vojni vozni park Oružanih snaga BiH poput auto-otpada

Banjaluka - Parkinzi sa automobilima i kamionima kojima raspolažu Oružane snage BiH izgledaju više kao skladišta auto-otpada, jer su ih godine starosti i loše održavanje pretvorile u krševe.

BiH je siromašna zemlja koja teško može imati modernu i dobro opremljenu vojsku kao najbogatije države, ali vozni park Oružanih snaga ne odgovara činjenici da je Ministarstvo odbrane BiH od njegovog osnivanja ubjedljivo najveći potrošač budžetskog novca u BiH i godišnje raspolaže u prosjeku sa više od 250 miliona KM.

Da se taj novac ne ulaže tamo gdje treba i da vojnici uz niz problema sa kojima su suočeni u svakodnevnom obavljanju zadataka moraju da strahuju i za živote tokom transporta, pokazuje izgled automobila i kamiona, koji su u većini slučajeva odavno trebalo da završe u starom gvožđu. Pored toga, Oružane snage ne raspolažu ni dovoljnim brojem vozila, koji je projektovan u skladu sa njihovim potrebama.

- Trenutna popunjenost Oružanih snaga BiH motornim vozilima je ispod 70 odsto. Značajan broj specijalizovanih vojnih motornih vozila je iz linije nekadašnjih proizvođača FAP-a i TAM-a, koji su sa proizvodnjom prestali prije više od 25 godina - kazali su u Ministarstvu odbrane BiH.

Kroz program "Opremi i obuči" 1999. godine je od tadašnje Vojske FBiH nabavljen veliki broj vozila za potrebe Oružanih snaga BiH, ali su ona i u to vrijeme u prosjeku bila stara više od dvije decenije.

- Sve ovo za sobom povlači kompleksan sistem održavanja, nedostatak rezervnih dijelova, alata i sklopova, ali i znatno uvećanje cijene popravki i održavanja. To neminovno utiče i na stepen operativnosti vozila i njihovu upotrebu - kazali su u Ministarstvu odbrane.

U zabrinjavajuće stanje vozila Oružanih snaga i stepen njihove ispravnosti uvjerio se i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, koji je prilikom posjete jedinicama utvrdio da se maksimalna ispravnost vozila kreće do 30 odsto.

- Slika vozila u Oružanim snagama podsjeća na motorno groblje. Profesionalna vojna lica se svakodnevno žale na tehničku ispravnost i nedostatak vozila. U pojedinim jedinicima je zabrinjavajuća niska operativnost automobila i kamiona. Korišćenje tih vozila je rizično i zbog toga sam zabrinut za profesionalna vojna lica u saobraćaju, ali i za ostale učesnike u saobraćaju koje oni u tim slučajevima ugrožavaju - kazao je Šiljegović.

On ističe da nisu rijetki slučajevi da zbog neispravnosti i starosti vojna vozila budu uzrok saobraćajnih nesreća na putevima.

- Proteklih godina profesionalna vojna lica učestvovala su u saobraćajnim nesrećama zbog tehničke neispravnosti i starosti vozila. To je stvaralo dodatnu materijalnu štetu na tim vozilima i ostavljalo posljedice i na ostale učesnike u saobraćaju - ističe Šiljegović.

Dugogodišnji član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH i jedan od najboljih poznavalaca prilika u Oružnim snagama BiH Dušanka Majkić kaže da je vozni park samo jedna u nizu potpuno neuređenih stvari koje na plastičan način oslikavaju kakvo je stanje u Oružanim snagama.

- Od spajanja entitetskih vojski i nastanka Oružanih snaga, Ministarstvo odbrane BiH nije imalo ozbiljnije nabavke sredstava. BiH ima značajne Oružane snage, ali je veoma jasno da ne može da ih izdržava. Zbog toga godinama predlažemo da bude smanjen broj vojnika za koje odlazi najveći dio vojnog budžeta i da Oružane snage budu modernizovane. Ne postoji, međutim, spremnost da se bilo šta uradi u vezi sa smanjenjem broja vojnika, jer ovo što je urađeno kroz pregled odbrane je neznatno smanjenje. Smanjenje broja vojnika je jedini način za modernizaciju Oružanih snaga, jer ne postoji prostor za povećanje budžeta Ministarstva odbrane, koje i ovako troši ogroman novac - istakla je Majkićeva i dodala da se novac po inerciji daje Ministarstvu odbrane, a da niko nikada nije ozbiljno analizirao stanje u Oružanim snagama BiH i njihove realne potrebe.

Ministarstvo odbrane BiH ove godine na raspolaganju ima oko 280 miliona maraka. U prvoj polovini godine iz kase je potrošeno 127 miliona, a najviše novca, kao i u ranijim godinama, otišlo je za plate i naknade zaposlenih - 118,84 miliona KM.

Avioni

Oružane snage BiH na papiru imaju i avione, ali nijedan već godinama ne leti. Kao jedina realna opcija prethodnih godina pominjano je da dotrajali "orlovi" i "galebovi" budu prodati Srbiji koja bi ih koristila za rezervne dijelove za svoje letjelice, ali je i taj plan propao.

Nabavke i donacije

U Ministarstvu odbrane BiH ističu i da je za njihove i potrebe Oružanih snaga od 2006. godine nabavljeno tek oko 20 vozila.

- Oružanim snagama su donirana vozila od prijateljskih i partnerskih zemalja, a prije svega od SAD - kazali su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana