Војни возни парк Оружаних снага БиХ попут ауто-отпада

Маријана Миљић
Војни возни парк Оружаних снага БиХ попут ауто-отпада

Бањалука - Паркинзи са аутомобилима и камионима којима располажу Оружане снаге БиХ изгледају више као складишта ауто-отпада, јер су их године старости и лоше одржавање претвориле у кршеве.

БиХ је сиромашна земља која тешко може имати модерну и добро опремљену војску као најбогатије државе, али возни парк Оружаних снага не одговара чињеници да је Министарство одбране БиХ од његовог оснивања убједљиво највећи потрошач буџетског новца у БиХ и годишње располаже у просјеку са више од 250 милиона КМ.

Да се тај новац не улаже тамо гдје треба и да војници уз низ проблема са којима су суочени у свакодневном обављању задатака морају да страхују и за животе током транспорта, показује изглед аутомобила и камиона, који су у већини случајева одавно требало да заврше у старом гвожђу. Поред тога, Оружане снаге не располажу ни довољним бројем возила, који је пројектован у складу са њиховим потребама.

- Тренутна попуњеност Оружаних снага БиХ моторним возилима је испод 70 одсто. Значајан број специјализованих војних моторних возила је из линије некадашњих произвођача ФАП-а и ТАМ-а, који су са производњом престали прије више од 25 година - казали су у Министарству одбране БиХ.

Кроз програм "Опреми и обучи" 1999. године је од тадашње Војске ФБиХ набављен велики број возила за потребе Оружаних снага БиХ, али су она и у то вријеме у просјеку била стара више од двије деценије.

- Све ово за собом повлачи комплексан систем одржавања, недостатак резервних дијелова, алата и склопова, али и знатно увећање цијене поправки и одржавања. То неминовно утиче и на степен оперативности возила и њихову употребу - казали су у Министарству одбране.

У забрињавајуће стање возила Оружаних снага и степен њихове исправности увјерио се и парламентарни војни повјереник Бошко Шиљеговић, који је приликом посјете јединицама утврдио да се максимална исправност возила креће до 30 одсто.

- Слика возила у Оружаним снагама подсјећа на моторно гробље. Професионална војна лица се свакодневно жале на техничку исправност и недостатак возила. У појединим јединицима је забрињавајућа ниска оперативност аутомобила и камиона. Коришћење тих возила је ризично и због тога сам забринут за професионална војна лица у саобраћају, али и за остале учеснике у саобраћају које они у тим случајевима угрожавају - казао је Шиљеговић.

Он истиче да нису ријетки случајеви да због неисправности и старости војна возила буду узрок саобраћајних несрећа на путевима.

- Протеклих година професионална војна лица учествовала су у саобраћајним несрећама због техничке неисправности и старости возила. То је стварало додатну материјалну штету на тим возилима и остављало посљедице и на остале учеснике у саобраћају - истиче Шиљеговић.

Дугогодишњи члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ и један од најбољих познавалаца прилика у Оружним снагама БиХ Душанка Мајкић каже да је возни парк само једна у низу потпуно неуређених ствари које на пластичан начин осликавају какво је стање у Оружаним снагама.

- Од спајања ентитетских војски и настанка Оружаних снага, Министарство одбране БиХ није имало озбиљније набавке средстава. БиХ има значајне Оружане снаге, али је веома јасно да не може да их издржава. Због тога годинама предлажемо да буде смањен број војника за које одлази највећи дио војног буџета и да Оружане снаге буду модернизоване. Не постоји, међутим, спремност да се било шта уради у вези са смањењем броја војника, јер ово што је урађено кроз преглед одбране је незнатно смањење. Смањење броја војника је једини начин за модернизацију Оружаних снага, јер не постоји простор за повећање буџета Министарства одбране, које и овако троши огроман новац - истакла је Мајкићева и додала да се новац по инерцији даје Министарству одбране, а да нико никада није озбиљно анализирао стање у Оружаним снагама БиХ и њихове реалне потребе.

Министарство одбране БиХ ове године на располагању има око 280 милиона марака. У првој половини године из касе је потрошено 127 милиона, а највише новца, као и у ранијим годинама, отишло је за плате и накнаде запослених - 118,84 милиона КМ.

Авиони

Оружане снаге БиХ на папиру имају и авионе, али ниједан већ годинама не лети. Као једина реална опција претходних година помињано је да дотрајали "орлови" и "галебови" буду продати Србији која би их користила за резервне дијелове за своје летјелице, али је и тај план пропао.

Набавке и донације

У Министарству одбране БиХ истичу и да је за њихове и потребе Оружаних снага од 2006. године набављено тек око 20 возила.

- Оружаним снагама су донирана возила од пријатељских и партнерских земаља, а прије свега од САД - казали су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана