Водена неман прогутала 1,153 милијарде марака

Свјетлана Шурлан
Водена неман прогутала 1,153 милијарде марака

Бањалука - Директна штета проузрокована поплавама у 41 локалној заједници прије четири године износила је 1,153 милијарде марака.

Катастрофалне поплаве захватиле су Српску у мају 2014. године, а вода је за свега неколико дана на инфраструктури, привреди, домаћинствима, фармама и усјевима нанијела штету процијењену оквирно на око двије милијарде марака.

Влада РС усвојила је јуче информацију о збирном извјештају о процијењеној штети на поплављеним подручјима у Српској, чиме је коначно утврђен њен тачан износ.

- Укупна процијењена штета износи 1,153 милијарде КМ, а представља збир процијењене штете по јединицама локалне самоуправе, јавним предузећима и валидиране процијењене штете биљне производње - истакли су у Влади и додали да је на територији РС регистрована 41 локална заједница која је претрпјела штетне посљедице изазване поплавама.

Предсједник Републичке комисије за процјену штете на поплављеним подручјима и директор Дирекције за обнову и изградњу Славко Вукаловић рекао је да је штета и већа јер извјештај не обухвата индиректну и штету насталу од клизишта на поплављеној територији.

- Индиректна штета може бити велика, а раније процјене које су говориле да је укупна штета у поплавама достигла око двије милијарде су биле грубе. Када бисмо утврђеном износу директне штете додали индиректну и штету насталу од клизишта, вјероватно би био достигнут тај износ. У извјештају је обухваћена директна штета, односно она која је потпуно документована - истакао је Вукаловић.

Према подацима Владе РС, са рачуна Фонда солидарности за санацију штете настале у 2014. години домаћинствима, пољопривредницима и привредницима протеклих година исплаћено је више од 120 милиона КМ. Прву помоћ у санирању штете добило је око 20.000 домаћинстава посредством ваучера из Фонда солидарности за обнову РС. Посљедња исплата новца за санацију штете привредницима у неколико локалних заједница реализована је почетком ове године.

Саво Минић, који је у вријеме поплава био начелник општине Шамац, а потом и двије године члан Управног одбора Фонда солидарности, рекао је да је штета у великој мјери санирана и да је помоћ Владе и међународних организација била благовремена и ефикасна.

- Ваучерима за обнову је одмах пружена помоћ становништву, а у првих годину и по инвестирано је у инфраструктуру и јавне објекте. Пројекти који су били приоритетни, а то је изградња одбрамбеног зида на ријекама Сави и Босни и адаптација и изградња вртића, водовода, општине, полицијске станице, школа, путева и мостова су урађени. За кратак период је нормализован живот на подручју Шамца, који је у поплавама доживио катаклизму. Шамац је првих дана послије поплаве изгледао као град ужаса и простор на којем се неће моћи више живјети, али је све оно што су урадиле институције и људи добре воље дало резултат - казао је Минић.

Комисија за процјену штете на поплављеним подручјима у Српској задужена је да по један примјерак збирног извјештаја о процијењеној штети на поплављеним подручјима достави Републичком заводу за статистику и Републичкој управи цивилне заштите.

Локалне заједнице које су претрпјеле штетне посљедице изазване поплавама 2014. године

Бањалука, Лакташи, Добој, Петрово, Шамац, Пелагићево, Бијељина, Угљевик, Градишка, Козарска Дубица, Приједор, Оштра Лука, Србац, Прњавор, Челинац, Котор Варош, Нови Град, Костајница, Дервента, Брод, Вукосавље, Модрича, Доњи Жабар, Власеница, Шековићи, Осмаци, Братунац, Сребреница, Милићи, Пале, Источна Илиџа, Рогатица, Ново Горажде, Лопаре, Зворник, Кнежево, Теслић, Шипово, Језеро, Рибник и Соколац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана